- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

După Marea Britanie, încă o țară testează săptămana de lucru de patru zile. Scad orele de muncă, dar salariul rămâne același

18 Jan, 12:56 • Andrei Alina
Mai mulți angajatori din Republica Dominicană se pregătesc să implementeze un proiect-pilot voluntar de șase luni prin care angajații trec la o săptămână de lucru de patru zile în loc de cinci. Deși scad orele de muncă, salariul va rămâne același.
După Marea Britanie, încă o țară testează săptămana de lucru de patru zile. Scad orele de muncă, dar salariul rămâne același

Companiile din Republica Dominicană se pregătesc pentru un pilot voluntar de șase luni privind săptămâna de lucru de patru zile, prima mișcare de acest gen pentru țara din Caraibe, scrie The Gardian.

Inițiativa ar urma să fie lansată în februarie, angajații câștigând același salariu, a spus guvernul dominican, iar săptămâna standard de muncă va fi redusă de la 44 de ore la 36 de ore, de luni până joi.

„Acordă prioritate oamenilor, îmbunătățind sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a spus ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Citește și: Un lanț de supermarketuri introduce programul de lucru de 4 zile pe săptămână

Printre companiile așteptate să participe se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină; compania de energie EGE Haina; IMCA, o afacere cu echipamente grele; și agenția națională guvernamentală de asigurări de sănătate.

O universitate locală are sarcina de a analiza rezultatele, inclusiv orice schimbări de sănătate a lucrătorilor și relația dintre muncă și viața lor personală.

Citește și: Modificări fiscale 2024. O anumită categorie de impozit va crește de peste 4 ori începând cu luna iulie

În prezent, companiile din Republica Dominicană alocă de obicei opt ore de muncă în fiecare zi a săptămânii și alte patru sâmbăta, deși sunt libere să distribuie orele după cum consideră de cuviință, cu condiția să nu depășească 44 de ore pe săptămână.

În Europa, Marea Britanie a fost țara care a lansat în 2023 ceea ce a fost considerat cel mai mare proces din lume pentru o săptămână de lucru de patru zile și a găsit rezultate pozitive. De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, legiuitorii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore.