- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un lanț de supermarketuri introduce programul de lucru de 4 zile pe săptămână

16 Jan, 13:32 • Andrei Alina
Un lanț de supermaketuri din Marea Britanie introduce săptămâna de patru zile lucrătoare pentru angajații săi. Inițiativa vine în contextul în care cifra de afaceri a companiei este în scădere în ultima perioadă.
Un lanț de supermarketuri introduce programul de lucru de 4 zile pe săptămână

Lanțul de supermarketuri Asda testează săptămâna de lucru de 4 zile pentru angajații săi.

Citește și: Zile libere 2024. Românii au în plus 10 libere legale de care nu ştiu

„Încă din septembrie 2023, am testat mai multe variante de program pentru managerii magazinelor noastre, incluzând săptămâna cu 4 zile lucrătoare.

Programul mai flexibil a devenit obișnuit în acest domeniu în ultimii ani și suntem dornici să testăm și să învățăm diferite moduri de lucru pentru colegii noștri.

Citește și: Concediu 2024. Angajații beneficiază de un nou tip de concediu. În ce condiții solicitantul primește cele 5 zile libere

Deși încă evaluăm rezultatele acestui studiu, feedback-ul colegilor participanți a fost foarte pozitiv.”, a explicat un purtător de cuvânt al companiei, citat de The Sun.

Asda a investit un total de 325 de milioane de lire sterline în creșterea salariilor atât pentru colegii din magazine, cât și pentru cei din logistică, începând din 2022.

Măsura vine după ce Sainsbury’s și-a schimbat practicile de lucru anul trecut și a introdus munca flexibilă, inclusiv o săptămână de lucru de patru zile. Gigantul supermarketurilor a declarat că a analizat modalități de a face programele de lucru mai flexibile și mai bune pentru angajați.

Cel mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de patru zile – desfășurat tot în Marea Britanie – a fost salutat anul trecut ca un „progres major”. Peste 60 de companii din diverse sectoare din UK s-au angajat să reducă programul de lucru al întregului personal cu 20%, timp de șase luni, începând cu iunie 2022. Rezultatele au relevat o scădere semnificativă a ratelor de stres și de îmbolnăvire în rândul celor aproximativ 2.900 de angajați care au încercat o săptămână de lucru mai scurtă.