- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări fiscale 2024. O anumită categorie de impozit va crește de peste 4 ori începând cu luna iulie

18 Jan, 12:57 • Fundeanu Madalina
Noile modificări fiscale au intrat în vigoare în 2024. Impozitul care creşte de patru ori începând din luna iulie!
Modificări fiscale 2024. O anumită categorie de impozit va crește de peste 4 ori începând cu luna iulie

Noile modificări fiscale care au intrat în vigoare în 2024 aduc o majorare foarte mare pentru o anumită categorie de impozit, care va crește de peste 4 ori începând cu luna iulie, conform Antena 3 CNN.

Impozitul care creşte de patru ori începând din luna iulie 2024

Noile măsuri fiscale, aprobate prin legea de modificare a legislației fiscale (Legea 296/2023), publicată încă de anul trecut în Monitorul Oficial, conține şi o prevedere pentru majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile. Una dintre prevederile care se regăsesc în inițiativă face referire la impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Te-ar putea interesa și: România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Cu cât vor crește salariile a milioane de români din toamnă

Statul îi recompensează pe românii care își plătesc impozitul la timp
impozite

Așadar, legea impune ca de la 1 iulie 2024 să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizare de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Prin urmare, o măsură pentru consolidarea disciplinei financiare și fiscale, creșterea conformării voluntare a contribuabililor se introduce cota de 70% pentru veniturile nedeclarate.

Cum pot evita contribuabilii noua impunere

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Finanțelor, până la intrarea în vigoare a noilor prevederi se oferă posibilitatea ca contribuabilii să își declare și plătească obligațiile fiscale aferente, evitând astfel ca acestea să fie încadrate în categoria de risc fiscal sau a declanșării verificării situației fiscale personale.

Impozitul aplicat pentru venituri nedeclarate este, în prezent, de 16%, ceea ce înseamnă că, din 1 iulie 2024 acesta va crește de peste 4 ori, notează Adevărul.

Evaziunea fiscală este estimată undeva la 16 miliarde de euro, potrivit ANAF. Așa că orice reducere a fenomenului ar aduce bani în plus în vistieria statului, în condițiile în care se discută despre creșteri de taxe care să acopere deficitul uriaș.

Vezi și: Marcel Boloș pregătește schimbări la vârful al ANAF și Autorității Vamale. Șefa Fiscului, singura care își păstrează postul