În timp ce România este la un pas de Junk, cu cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi la credite, deși, în urmă cu 10 ani, țara noastră îndeplinea toate condițiile să adopte euro, dar nu s-a vrut acest lucru, iată că bulgarii ne iau fața. Bulgaria se pregătește să adopte euro începând cu 1 ianuarie 2026.
Radu Georgescu, despre trecerea la euro: Astăzi, DAE la un credit ipotecar în Bulgaria a ajuns la 3,7% an. În comparație, românii plătesc cel mai mare DAE din UE la un credit ipotecar, în jur de 9%
”Săptămâna aceasta au fost și vești economice foarte bune: pentru Bulgaria și pentru bulgari. Din păcate nu pentru România și pentru români. Bulgaria se pregătește să adopte euro începând cu 1 ianuarie 2026. Săptămâna aceasta, dobânzile la care se împrumută Bulgaria au scăzut accelerat ajungând la 3,6%. În comparație, România plătește astăzi cea mai mare dobândă la credite din UE.
Citește și: Explozie de milionari în Bulgaria. Țara vecină României bate recorduri în plină criză europeană
Trecerea la euro înseamnă credite ieftine pentru oameni și firme. Astăzi, DAE la un credit ipotecar în Bulgaria a ajuns la 3,7% an. În comparație, românii plătesc cel mai mare DAE din UE la un credit ipotecar, în jur de 9%. Trecerea la euro înseamnă stabilitate economică, înseamnă investiții străine, înseamnă inflație mică.
Este cazul Croației, care a intrat în UE în 2013 și au cerut imediat trecerea la euro. Croația are euro începând cu 2023. Puțini oameni știu că în anul 2015, România îndeplinea toate condițiile economice să adopte euro, puteam să cerem să trecem la euro, dar din păcate nu s-a vrut. Acum nu mai îndeplinim niciun criteriu de a trece la euro.
Rezultatul politicilor fiscale și monetare comparat România cu Bulgaria: Bulgaria se pregătește să treacă la euro și are cele mai mici dobânzi la titlurile de stat, o inflație mică, dobânzi mici pentru oameni și pentru firme.
România se pregătește să fie trecută la Junk și nu mai vrea nimeni să o împrumute, are cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi la credite pentru oameni și pentru firme.
Atât s-a putut…
Bulgaria și România au avut strategii economice complet diferite: Bulgaria are cea mai mică datorie din UE (22% din PIB), România se îndreaptă către o datorie istorică de 60% din PIB.
Eu cred că strategia bulgarilor este să apese accelerația după ce vor trece la euro și vor face tot ce nu a făcut România în ultimii 15 ani: vor lua împrumuturi pentru infrastructură, noi ne-am împrumutat pentru a finanța celelalte economii și avem cel mai mare deficit de Cont Curent și cel mai mare deficit comercial din UE.
În 2024, Bulgaria a avut creștere economică de 2,8% cu deficit de 3% din PIB, iar România a avut creștere de 0,8% cu deficit de 9% din PIB.
Din punct de vedere economic, Bulgaria se va duce doar în sus, pentru România va fi foarte complicat din punct de vedere economic în următorii 10 ani”, a scris Georgescu pe Facebook.