- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Electrolux a anunţat că dă afară 3.000 de oameni. Ce se întâmplă cu angajaţii din România

27 Oct, 20:59 • Cornel Ghimeșan
Electrolux, cel mai mare jucător pe piața europeană de profil, cu fabrică și în România, va opera o nouă rundă de concedieri, vizând 3.000 de angajați la nivel global. Producătorul suedez de electrocasnice as luat decizia în cadrul strategiei de a-și reduce costurile.
Electrolux a anunţat că dă afară 3.000 de oameni. Ce se întâmplă cu angajaţii din România

Electrolux a anunţat că dă afară 3.000 de oameni. „În contextul unei cereri slabe continue din partea consumatorilor şi a presiunii concurenţiale de pe piaţă, grupul Electrolux îşi intensifică eforturile de reducere a costurilor pentru a restabili marjele”, a precizat compania într-un comunicat. Măsurile ar urma să afecteze „aproximativ 3.000 de posturi”.

Electrolux a anunţat că dă afară 3.000 de oameni

Astfel, Electrolux îşi va reduce efectivele cu încă 3.000 de persoane, dintre-un total de aproximativ 46.000 de angajaţi. Noile concedieri se vor adăuga celor aproximativ 4.000 de posturi eliminate, în conformitate cu un program anunţat în luna octombrie a anului trecut, şi care sunt finalizate în proporţie de 95%, a precizat directorul general al companiei, Jonas Samuelson, pentru Bloomberg.

Citeşte şi: Ai fi crezut că e posibil? O româncă candidează pentru funcția de primar în Las Vegas!

Electrolux a raportat o scădere de aproape opt procente a vânzărilor, la 33,4 miliarde de coroane (3 miliarde de dolari), în trimestrul al treilea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În luna octombrie a anului trecut, a anunţat că va elimina 4.000 de locuri de muncă la nivel mondial, dar mai ales în America de Nord. Apoi, în luna februarie a acestui an, compania anunţa că va înceta producţia la una dintre cele două fabrici din Ungaria, care avea 650 de angajaţi. Deşi a revenit pe profit în al treilea trimestru, cu un profit net de 123 de milioane de coroane, faţă de o pierdere de 625 de milioane de coroane cu un an înainte, compania a raportat o pierdere netă combinată de 1,1 miliarde de coroane pentru primele trei trimestre ale anului 2023.

Citeşte şi: Războiul dintre Israel şi Hamas aduce perturbări economice grave. Preţurile petrolului au crescut cu 1%, iar şefa FMI vorbeşte de perspective sumbre

În aceste condiţii, Electrolux estimează costuri cu restructurarea de 2 până la 2,5 miliarde de coroane suedeze (170-211 milioane euro) în trimestrul al patrulea. Între timp, acțiunile Electrolux s-au prăbușit cu peste 15% pe bursa din Stockholm, până la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, în contextul în care compania a ratat estimările de profit și vânzări în trimestrul al treilea și a declarat că nu se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a profitului operațional în ultimul trimestru.

Electrolux, companie care vinde maşini de spălat, frigidere şi aragazuri sub mărcile Electrolux, AEG, Zanussi şi Frigidaire, este prezentă în România din 1995 prin divizia de vânzări şi marketing în Bucureşti, precum şi prin fabrica de aragazuri de la Satu Mare, la care deţine 99,52% din acţiuni.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult