- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Estimări reduse cu privire la cererea globală de petrol în 2022! OPEC dă vina pe economia mondială incertă

14 Nov, 18:36 • Cornel Ghimeșan
Ultimul raport al Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) arată că estimările cu privire la cererea globală de petrol s-au înrăutățit pentru 2022. Aceștia și-au revizuit în scădere și previziunile pentru 2023.
Estimări reduse cu privire la cererea globală de petrol în 2022! OPEC dă vina pe economia mondială incertă

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a înrăutăţit luni estimările sale privind cererea globală de petrol în 2022, pentru a cincea oară din aprilie, şi a revizuit în scădere şi previziunile pentru 2023, argumentând că acestă situație să datorează provocărilor economice sporite, inclusiv inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, transmite Reuters.

Alte articole: OMV Petrom aduce soluția pentru reducerea noxelor emise de motoarele diesel în România. Compania a investit 800.000 de euro în producția de AdBlue din țara noastră

Conform raportului lunar al OPEC, cererea de petrol în 2022 va creşte cu 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), sau 2,6%, în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.

„Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudini semnificative şi dificultăţi sporite, în trimestrul patru din 2022. Riscurile de evoluţie negative sunt cauzate de inflaţia ridicată, înăsprirea politicii monetare de către marile bănci centrale, nivelul ridicat al datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea pieţei forţei de muncă şi perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare”, apreciază Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Estimări reduse cu privire la cererea globală de petrol în 2022! OPEC dă vina pe economia mondială incertă
Estimări reduse cu privire la cererea globală de petrol în 2022! OPEC dă vina pe economia mondială incertă

Estimările OPEC: Cererea de petrol în scădere

Este ultimul raport înaintea reuniunii din 4 decembrie în care se va stabili politica Grupului OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei.

În 5 octombrie, Grupul OPEC+ a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

În 2023, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii de petrol cu 2,24 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.

Deşi riscurile indică evoluţii negative, există şi potenţial de creştere.

„Acesta ar putea veni din mai multe surse. În special, inflaţia ar putea fi afectată pozitiv de orice soluţionare a situaţiei geopolitice din Europa de Est, permiţând o reducere a înăspririi politicii monetare”, susţine Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Citește și: Românii adoră mașinile! Țara noastră este singura din Europa unde piața de înmatriculări noi va fi pe creștere în 2022!

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult