- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Europa Centrală și de Est ar putea deveni stâlpul Europei de Vest. România în top cu surse nepoluante

06 Oct, 09:56 • Oprea Alina
Economiile Europei Centrale și de Est, în trecut mai puțin vizibile, se pregătesc pentru o creștere a influenței, datorită costurilor competitive și surselor de energie nepoluante din ce în ce mai răspândite în regiune
Europa Centrală și de Est ar putea deveni stâlpul Europei de Vest. România în top cu surse nepoluante

Regiunea de Vest a eclipsat pentru foarte mult timp Europa de Est și Centrală din punct de vedere al economiei. Viitorul, totuși, se poate prezenta altfel pentru partea estică și centrală pentru că baza aparținătoare respectivei zone devine din ce în ce mai competitivă din punct de vedere al costurilor și al sistemelor de energie, conform Reuters, potrivit informațiilor furnizate de Digi24.

Este cunoscut faptul că Germania este statul care deține cele mai mari industrii și cele mai influente, totofată. Totuși, evenimentele din ultimii ani care s-au întâmplat împrejurul lumii au dus la repercusiuni, mai ales din punct de vedere al costurilor, astfel că invazia Rusiei contra Ucrainei a provocat creșterea costurilor energiei electrice, dar și restricții, precum cele de utilizare a combustibililor fosili. Chiar dacă a trecut mai bine de un an de la invazia Rusiei contra Ucrainei, costurile nu au sczăut foarte mult, iar restricțiile au impact, în continuare, asupra întreprinderilor.

Etapa pe care cu toții o urmăresc la momentul actual este de a muta producția în alte zone de exploatare ale Europei, unde costurile sunt mai diminuate față de ceea ce se confruntau ei, și, totodată, regiuni în care sistemele energetice nu ar mai produce atât de multe emisii.

Vezi și: Oportunități de export de energie: România se alătură culoarului verde Grecia-Polonia

Europa de Est
Europa de Est

De ce Europa de Est și Centrală?

În ciuda reputației deținute pentru industrii grele învechite care au servit fosta Uniune Sovietică și au produs mașini și aparate de calitate inferioară, se arată că unele dintre cele mai importante fabrici de producție electronică din Europa se află în Ungaria și România, iar Polonia, Slovacia și Cehia au dezvoltat industrii de producție auto cu lanțuri de aprovizionare extinse. De asemenea, Polonia și Ungaria se numără printre principalii producători de baterii reîncărcabile din afara Chinei, cu cote de piață de 6% și 3%, respectiv, în 2022, indicând potențialul semnificativ de creștere în industria bateriilor din Europa Centrală în decenii viitoare, potrivit celor de la Warsaw Institute Review, conform Digi24.

Ce a dus la o creștere observată din Europa Centrală și Estică? Costul scăzut al terenurilor din zona respectivă, dar și al forței de muncă. Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Cehia sunt printre cele ale căror costuri în materie de forță de muncă sut mai puțin de jumătate din costul pe oră în principalele economii, conform statisticilor oferite de Dastatis, după cum a comunicat Digi24.

În timp ce Polonia – cea mai mare economie din Europa de Est, după Rusia – se bazează în mare măsură pe cărbune pentru energie, multe alte economii importante din regiune își asigură mai mult de două treimi din energia electrică din surse nepoluante, conform datelor furnizate de grupul de reflecție Ember, conform analizei realizate de Reuters, potrivit Digi24.

Cele mai importante piețe

Slovacia prevede o creștere a PIB-ului său de peste 2% în 2024, susținută de investiții solide în capital, și obține aproximativ 84

România se îndreaptă către obținerea a 71% din energia sa electrică din surse nepoluante până la sfârșitul lui 2023, în principal datorită unei creșteri semnificative a producției de energie hidroelectrică, care a reprezentat peste 36% din furnizarea de energie electrică în primele opt luni ale anului 2023, comparativ cu aproximativ 26% în aceeași perioadă din 2022, conform datelor Ember furnizate de Reuters potrivit Digi24.

România planifică extinderi semnificative ale capacității eoliene și solare în perioada următoare, în scopul de a ajunge la obiectivul stabilit de guvern, de a asigura peste 30% din producția de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. În același timp, sistemul energetic al Ungariei rămâne predominant curat, cu aproape jumătate din producția sa provenind din energie nucleară și mai mult de 15% din energie solară.

România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Plonia au reușit ca în opt luni emisiile combinate ale sectoarelor energetice să fie cu aproximativ 20% mai mici decât cele din Germania.

Europa Centrală și cea de Est ar putea deveni un punct cheie al economiei regionale  dacă își menține costurile ca și până acum: substanțiale din punct de vedere al forței de muncă și menținerea profilului energetic mai curat față de cel al Germaniei; acești factori sunt suficienți încât Germania să facă elemente cheie ale economie pentru următorii ani.

Vezi și: Cât vor plăti românii pentru gaze în iarna 2023 – 2024 și cât vor mai putea achita facturile cu cardurile pentru energie de la Guvern