- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oportunități de export de energie: România se alătură culoarului verde Grecia-Polonia

29 Sep, 14:34 • Oprea Alina
România și alte țări lucrează la un coridor energetic verde Grecia-Polonia pentru a transfera surplusul de energie din surse regenerabile între Balcani și Europa de Nord-Vest. Transelectrica, operatorul rețelei electrice din România, are planuri de extindere și integrare a capacităților eoliene și solare în rețea.
Oportunități de export de energie: România se alătură culoarului verde Grecia-Polonia

Șapte țări europene, inclusiv Germania, Polonia, România și Grecia, precum Balkan Green Energy News comunică, Ziare.com prezentând comunicatul, colaborează pentru a îmbunătăți interconexiunile electrice și pentru a facilita integrarea mai eficientă a surselor regenerabile de energie. Planul pentru un coridor energetic verde va fi prezentat ENTSO-E până la 16 octombrie, potrivit directorului executiv al operatorului bulgar ESO, Angelin Tsachev. Acest proiect vizează transferul energiei solare din sud-estul Europei, cu multe ore de soare, către zonele cu mai puține ore de soare, cum ar fi Polonia și Germania, în timp ce surplusul de energie electrică generat de centralele eoliene din nord-vestul Europei ar putea fi exportat către alte regiuni ale continentului, potrivit Ziare.com

Energie verde/ sursa foto: romania-insider.com
Energie verde/ sursa foto: romania-insider.com

Află și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/guvernul-piedica-romanilor-care-vor-sa-produca-energie-verde-prin-panouri-fotovoltaice-expert-in-energie-o-decizie-politica-complet-incoerenta-371609/

Pentru ce se pregătește România

România are în plan, mai precis Transelectrica, să extindă capacitățile de funcționare. Ce înseamnă acest lucru? În afara creșterii capacității instalate în eolian și fotovoltaic, se dorește extinderea capacităților de interconexiune pe toate direcțiile, a arătat Ziare.com prin intermediul celor comunicate de E-Nergia. Înainte de războiul Din Ucraina, lucrurile erau diferite, România având proiecte în sud și vest, iar acum proiectele sale de energie verde și interconectare sunr catre est și nord.

„România deține 11 linii de interconexiune de 400 kV, în 2030 vom ajunge la 16-18 linii, ceea ce ne va situa într-o poziție foarte bună, și va deschide orizontul către toate regiunile. Acum, capacitatea transfrontalieră este de 3.500 MW, și prin aceste investiții vom depășii 7-8.000 MW, deci potențialii investitori în energie regenerabilă vor putea să își vândă energia și pe piețele externe.”, a spus directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, Virgiliu Ivan, conform celor comunicate de Ziare.com.

Rețeaua Transelectriva are nevoie de stabilitate legislativă

Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat, anunţă o iniţiativă pentru ca investitorii în energie regenerabilă să plătească Transelectrica înainte de a obţine Avizul Tehnic de Racordare, cu scopul de a întări reţeaua energetică.

„În momentul de faţă ai depus o crerere, iar Transelectrica are obligaţia să îţi răspundă şi face acest lucru: emite ATR şi întăreşte reţelele prin investiţii. Noi vom veni în Parlament cu prioritizarea răspunsului pentru investitorii care au potenţial financiar pentru realizarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile şi care va viza alocarea de investitor a unei sume – de exemplu 20 milioane euro – pentru întărirea şi dezvoltarea reţelelor în zona în care vor fi realizate capacităţile de producţie. Investitorii care nu vor face diligenţele necesare pentru a ajunge la primirea ATR vor pierde suma respectivă alocată pentru întărirea reţelelor.”, a decloarat Istvan-Lorant Antal, așa cum a prercizat și Ziare.com.

Din punctul de vedere al lui Istvan, vor fi foarte puțini investitori care vor putea susține aceste capacități de producție în piața de energie.

„Sunt foarte puțini cei care văd și cea de-a doua etapă de după racordare, sub 10% dintre ei, cea de recuperare a investiției, cei care au noțiuni de piață. Trebuie să știi și parcursul următor – ce faci cu energia? Trebuie să o vinzi, să cunoști piața, nu și-o ia nimeni de la sârmă.”, a mai adăugat acesta acum, conform Ziare.com.

Află și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/terenurile-statului-vor-fi-concesionate-pentru-proiecte-de-energie-verde-guvernul-pregateste-oug-ul-328564/