- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Europarlamentar din Bulgaria: România folosește toate pârghiile politice pentru a forța Austria să accepte aderarea completă în Schengen

12 Jan, 18:39 • Adrian Popovici
Un europarlamentar din Bulgaria laudă România și susține faptul că țara noastră folosește toate instrumentele politice aflate la dispoziția sa pentru a forța Austria să accepte intrarea țării noastre în Schengen și cu granițele terestre.
Europarlamentar din Bulgaria: România folosește toate pârghiile politice pentru a forța Austria să accepte aderarea completă în Schengen

Un europarlamentar din Bulgaria laudă România și susține faptul că țara noastră folosește toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a forța guvernul de la Viena să accepte aderarea țării noastre și cu granițele terestre în Schengen. Declarațiile lui Emil Radev vin în contextul în care tot mai multe voci din Bulgaria cer boicotarea afacerilor austriece pentru a forța aderarea completă, transmite Profit.ro.

Emil Radev, europarlamentar afiliat Partidului Popularilor Europeni și care face parte din formațiunea de guvernământ de la Sofia subliniază că țara noastră folosește toate instrumentele politice care îi stau la îndemână, inclusiv blocarea accesului austriecilor la reuniunile NATO, pentru a-și obține ce își dorește. El cere colegilor săi de partid să adopte o strategie similară, condamnând ideea unui boicot la adresa companiilor austriece.

„Acest lucru trebuie să se întâmple, dar nu prin intermediul afacerilor, pentru că afacerile austriece hrănesc muncitorii bulgari și, de asemenea, ne-au susținut ca membru deplin. Este necesar să folosim instrumente la nivel de stat”, a declarat acest europarlamentar bulgar.

„Luna viitoare, se va vota în legătură cu sediul Agenției pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Nouă state membre solicită să-l aibă în capitala lor, unul dintre acestea este Viena. Presiunea poate fi exercitată și în acest caz”, sugerează acest europarlamentar.

Te-ar putea interesa și: Cătălin Predoiu, detalii despre intrarea în Schengen: „România are statut de ţară membră Schengen”

Aderarea „parțială” la Schengen, inacceptabilă pentru europarlamentar

Acest europarlamentar din Bulgaria a mai adăugat că, în conformitate cu dreptul european, nu există conceptul de „admitere parțială” în spațiul Schengen și că Austria și Slovacia au fost admise în etape, pentru că trebuiau să își pregătească granițele terestre.

„Dar decizia finală a fost să adere pe cale aeriană, maritimă și terestră în același timp. Noi suntem excepția de la regulă. De aceea, trebuie să apărăm dreptul pe care ni-l oferă legislația”, a subliniat Emil Radev.

Radev a mai explicat faptul că, împreună cu un alt coleg europarlamentar, Andrei Novakov, au cerut clarificări de la Comisia Europeană pe tema eliminării controlului în vămile din porturile dunărene.

„Insistăm pentru includerea transportului intern între Bulgaria și România în traversarea liberă a frontierei. Există un punct separat în Codul Schengen care reglementează transportul regulat, intern, cu feribotul. Oriahovo – Bechet și Silistra – Călărași îndeplinesc condițiile pentru transport regulat între porturile situate în statele membre fără oprire într-un al treilea port.

Comercianții susțin că există încă multă incertitudine cu privire la includerea căii navigabile în acord și chiar și așa, tot ar fi o problemă, deoarece feriboturile între Bulgaria și România de multe ori nu circulă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile”, a adăugat acest europarlament din Bulgaria.

Citește și: Cătălin Predoiu: Aderarea la Air Schengen în 2024 este un proces ireversibil. Ce spune ministrul despre relația României cu Austria