- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cătălin Predoiu: Aderarea la Air Schengen în 2024 este un proces ireversibil. Ce spune ministrul despre relația României cu Austria

11 Jan, 23:51 • Adrian Popovici
Ministrul Cătălin Predoiu a vorbit într-un interviu despre Air Schengen și despre posibilitatea ca în viitor țara noastră să adere și cu granițele terestre. El a explicat faptul că procesul de integrare, deși limitat doar la aeroporturi și porturi, este ireversibil.
Cătălin Predoiu: Aderarea la Air Schengen în 2024 este un proces ireversibil. Ce spune ministrul despre relația României cu Austria

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat pentru Digi24 că aderarea la Air Schengen reprezintă un proces ireversibil, ceea ce înseamnă că românii nu ar trebui să își facă în privința aderării maritime și aeriene a țării noastre la acest spațiu. El a mai precizat că, în acest moment, singura necunoscută este reprezentată doar de către momentul în care va fi posibilă și aderarea cu granițele terestre.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema”, a explicat ministrul din cabinetul Ciolacu.

În ceea ce privește momentul în care România va adera și cu granițele terestre și ni va fi doar membră a Air Schengen, Cătălin Predoiu a subliniat că nu poate să precizeze o dată, subliniind că țara noastră trebuie să reia negocierile și discuțiile pe această temă cu toate membrele UE care au vorbit despre îngrijorările pe care le au cu privire la migrația ilegală, dar și spre  creșterea numărului de incidente teroriste, precum și despre războaiele din Ucraina și Israel.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema. Insist, sunt gata să demonstrez oricui că este un bun pas înainte către o poziție care ne avantajează în perspectiva imediată, inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestra. Este un pas pe care nu îl vom face înapoi. Urmează un nou pas înainte.

Trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, acordurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen, pentru că sunt mai multe decizii, mai multe regulamente, fără îndoială trebuie să continuăm să facem acest lucru. Dar o facem la un nivel de performanță de vârf în rândul membrilor spațiului Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu.

Citește și: Cătălin Predoiu, detalii despre intrarea în Schengen: „România are statut de ţară membră Schengen”

Rămâne Air Schengen singura concesie acordată României de austrieci?

Predoiu a vorbit și despre declarațiile făcute de către ministrului de Interne al Austriei, înaintea semnării acordului prin care România a fost integrată în Air Schengen, prin care numea orice discuție despre aderarea terestră a țării drept o fantezie. Ministrul a crede că Austria nu a avut intenția să fie agresivă și că între Viena și București există o bună comunicare și cooperare.

„Nu știu dacă a folosit acest termen, dar au fost declarații recente, inclusiv pe parcursul discuțiile purtate la final de decembrie și ca răspuns la un set de speculații care s-au făcut în România, Bulgaria și Austria în legătură cu obiectul discuțiilor, e adevărat că pe tot parcursul anului 2023, ministerul de Interne austriac a fost ferm și clar că pentru Austria nu intră u vot pe frontiera terestră, subliniind în același timp că poziția nu este îndreptată împotriva României, ci este dictată de alte probleme pe care Austria le are în legătură cu funcționarea spațiului Schengen și care se întemeiază pe prevederile unui tratat puțin cunoscut în detaliile sale tehnice, de unde și o serie de interpretări greșite.

Sunt probleme tehnice care trebuie explicate.  Dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o bună comunicare și cooperare cu miniștrii din Bulgaria și Austria”, a mai spus ministrul de Interne.

Te-ar putea interesa și: Aeroporturile Otopeni și Băneasa sunt 100% pregătite pentru spațiul Schengen. CNAB anunță că pregătirile s-au încheiat încă din 2022