- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Explozie a prețului la cereale! Decizia Rusiei de a rupe întelegerea destabilizează piața mondială.

31 Oct, 12:03 • Cornel Ghimeșan
Prețul cerealelor urmează să crească exponențial în următoarea perioadă, ca urmare a deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre, prin care ucrainienii își puteau livra cerealele.
Explozie a prețului la cereale! Decizia Rusiei de a rupe întelegerea destabilizează piața mondială.

Moscova s-a retras sâmbătă din acordul cu privire la coridorul Mării Negre prin care erau efectuate livări de cereale, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia. Kievul susține că Rusia se folosește de acest argument, deși era o mișcare pregătită deja, iar SUA acuză Rusia că se folosește de alimente ca de o armă.

Pieţele de grâu au avut de suferit din cauza invaziei din ultimele opt luni a Rusiei în Ucraina, deoarece ambele ţări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. Ucraina este, de asemenea, un furnizor important de porumb.

Citește și: Cât costă în România o capră din rasa anglo-nubiană?! Prețul poate depăși 1.000 de euro! De ce fermierii le adoră și le vor în locul celor românești!

Cât de mult va crește prețul cerealelor

Pentru a-și putea continua livrările de cereale și mărfuri oleaginoase, a fost înfiinţat coridorului, care a permis transportul a peste 9 milioane de tone din porturile ucrainene. Acest lucru a contribuit la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale, după ce au atins niveluri record. Însă retragerea Rusiei din acrod va destabiliza întreaga piață.

„Anunţul Rusiei va determina cu siguranţă creşterea preţurilor, fiind foarte probabil ca preţurile să crească la începutul săptămânii, pur şi simplu pentru că vor ieşi mai puţine cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel.

Seceta din Argentina şi ploile torenţiale din estul Australiei s-au adăugat şi ele la îngrijorările privind aprovizionarea, deoarece ridică îndoieli cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor de grâu din emisfera sudică.

Explozie a prețului la cereale! Decizia Rusiei de a rupe întelegerea destabilizează piața mondială.
Explozie a prețului la cereale! Decizia Rusiei de a rupe întelegerea destabilizează piața mondială.

În acelaşi timp, livrările rapide de la începutul sezonului din Uniunea Europeană înseamnă că surplusul de acolo a scăzut.

„Problema este că, printre alte ţări exportatoare majore, oferta de grâu scade”, a spus Portier.

Suspendarea coridorului ar putea declanşa o cursă de cumpărare în Chicago, unde fondurile de investiţii au o poziţie scurtă netă.

Carlos Mera, şeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, a declarat că contractele futures pe grâu ar putea creşte cu 5% până la 10%, dar reacţia ar putea dispărea, deoarece renunţarea la acord de către Moscova a fost parţial anticipată, în timp ce exporturile Rusiei au crescut.

”Exporturile din Rusia sunt în creştere, aşa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră”, a spus el.

Participanţii de pe piaţă vor urmări, de asemenea, dacă acordul pentru coridor poate fi salvat, în timp ce ONU continuă eforturile de negociere.

În absenţa coridorului, unii comercianţi şi analişti spun că Rusia nu are o capacitate logistică suplimentară pentru a umple golul, crescând riscul unor preţuri persistente ridicate.

”Sfârşitul coridorului va creşte inevitabil preţurile şi asta face situaţia foarte proastă pentru importatori”, a spus Portier.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat duminică că 218 nave au fost ”blocate efectiv” de decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de export de cereale.

Alte articole:Amenzi de 956.000 lei oferite de ANSVSA la depozitele de legume, fructe și cereale din București și din țară

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult