- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Facturile la gaze îi vor arde pe bulgari la buzunar: Autoritățile vecine au aprobat creşterea preţului gazelor naturale cu 22,75% de la 1 ianuarie

02 Jan, 17:09 • Gabriela Andreescu
Deși prețurile la gaze sunt în scădere în UE, Bulgaria anunță că le mărește cu aproape 23%. Preturile de referinta la hub-ul TTF de la Amsterdam au scazut luni dimineata cu pana la 7,9%, cel mai redus nivel din 21 februarie, extinzand declinul din ultimele trei saptamani.
Facturile la gaze îi vor arde pe bulgari la buzunar: Autoritățile vecine au aprobat creşterea preţului gazelor naturale cu 22,75% de la 1 ianuarie

Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat creşterea preţului gazelor naturale cu 22,75%, în urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Novinite.

Cât va fi noul preț al gazelor în țara vecină și cum încearcă Bulgaria să treacă cu bine peste iarnă

De la 1 ianuarie, noul preţ al gazelor va fi de 179,33 leva (aproximativ 92 euro) per MWh. Tariful, care nu include accizele şi TVA, se aplică pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat compania națională de gaze din țara vecină, Bulgargaz.

După ce compania a organizat o procedură de licitaţie pentru 2023, a finalizat trei contracte pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

Bulgaria a încercat în decembrie 2022 sa-și diversifice furnizorii de gaze, după o serie de decizii politice în urma războiului din Ucraina. Rusia, care acoperea peste 95% din necesarul de gaze ale ţării balcanice, a întrerupt livrările către Bulgaria în aprilie, după ce Sofia a refuzat să le plătească în ruble.

Citește și: Rate de coșmar pentru români în 2023. Care este evoluția estimată pentru ROBOR și IRCC în noul an

Bulgaria anunță că mărește prețul gazelor cu aproape 23%
Bulgaria anunță că mărește prețul gazelor cu aproape 23%

Ministrul interimar al Energiei din Bulgaria s-a aflat pe data de 23 decembrie 2022 la Istanbul pentru discuţii în vederea unui acord privind accesul pe termen lung la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Turcia vecină şi tranzitul gazelor până la graniţa sa, scrie bursa.ro.

Directorii executivi ai companiei de stat bulgare de gaze Bulgargaz şi operatorului de reţele de gaze Bulgartransgaz au participat şi ei la discuţii, în condiţiile în care Bulgaria caută noi surse de gaze. Bulgaria vrea să rezerve capacitate la terminalele turceşti până în 2036, pentru a importa 1 miliard de metri cubi de gaze GNL pe an. Capacitatea pentru 2023 va fi mai mică, deoarece Bulgargaz a rezervat deja sloturi de câteva luni la un terminal grecesc de GNL.

În prezent, Bulgaria importă 1 miliard de metri cubi de gaze pe an din Azerbaidjan şi îşi acoperă restul nevoilor, aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, prin importurile de GNL din Grecia.

Conform planurilor Ministerului Energiei, Bulgaria va acoperi o treime din necesarul său de gaze cu importuri de gaze GNL prin Turcia, o treime prin terminalul GNL din apropierea oraşului grecesc Alexandroupolis, care ar trebui să devină operaţional în 2024, şi o treime cu livrări azere.

Citește și: CNPP a publicat date oficiale despre situația dificilă a pensionarilor din România. Pensia medie din decembrie 2022 s-a situat la un nivel umilitor!

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult