- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Formatul retro a revenit în vogă. Vânzările discurilor vinil depășesc CD-urile, pentru prima oară în patru decenii

10 Mar, 19:39 • Lupu Alexandra
Americanii se întorc în vremurile de demult. Vânzările de discuri vinil din SUA au depășit CD-urile, pentru prima oară în patru decenii.
Formatul retro a revenit în vogă. Vânzările discurilor vinil depășesc CD-urile, pentru prima oară în patru decenii

Vânzările de discuri vinil au depășit pentru prima dată din 1987 CD-urile, anunță infofinanciar.ro. Informația atestă că interesul americanilor a crescut semnificativ față de formatul retro, care revine în vogă.

Vânzările record ale vânzărilor vinil

Americanii se întorc în vremurile de demult. În Statele Unite, vânzările discurilor vinil au reușit să depășească CD-urile pe parcursul anului trecut. Acest lucru se întâmplă pentru prima oară în ultimele 4 decenii, mai exact, din 1987. Americanii arată un interes crescut față de formatul retro.

Potrivit datelor publicate de Recording Industry Association of America (RIAA), cifra vânzărilor de discuri vinil are o creștere de 4% înregistrată în 2022, astfel, acestea au ajuns la suma de 1.7 miliarde de dolari. Datele arată că formatul retro se bucură de o popularitate tot mai mare în ultima perioadă. Mai mult de atât, încasările din aceste vânzări sunt mai mari decât cele obținute în baza CD-urilor.

Citește și: Timpul pentru a asculta muzică a continuat să crească la nivel global. Ascultătorii au petrecut 20,1 ore pe săptămână delectându-se cu muzica lor preferată, în creştere de la 18,4 ore în 2021

Discurile vinil oferă o citire analogică, și de asemenea, au un aspect retro care poate fi considerat fascinant. Acestea s-au vândut într-un număr cât mai mare, mai exact, 41 milioane, iar creșterea este una semnificativă, față de cifrele înregistrate la nivelul CD-urilor (33 milioane). Vinilul s-a întors în atenția publicului, tocmai de aceea, a fost relansată producția acestor discuri. Chiar dacă prețurile sunt mai ridicate, iubitorii de muzică retro nu se simt descurajați. Discurile sunt populare în Europa, având în vedere vânzările record înregistrată în ultimii ani.

Vânzările discurilor vinil revin în forță în Statele Unite
Vânzările discurilor vinil revin în forță în Statele Unite

În Marea Britanie, 5.1 milioane de unități au fost vândute, astfel, vânzările au crescut cu 30% în 2022 față de 2021. În Germania, cifrele sunt unele record în 2021, având în vedere că peste 5.4 milioane de exemplare au fost achiziționate. Nici Franța nu este foarte departe în acest clasament, având în vedere că statul a câștigat 87.4 milioane de euro în 2021, în urma numărului crescut de achiziționări.

Cu toate acestea, muzica difuzată prin streaming domină în continuare întreaga industrie, având în vedere că cifra de afaceri este de 13.3 milioane de dolari în 2022, reprezentând 84% din totalul vânzărilor. Cota de piață a acesteia este de 77%, informație care reiese din datele publicate de RIAA.

Vezi și: Cel mai mare festival de muzică din România! Cine vine la Untold în 2023?