- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Franța le-a pus gând rău celor care vor să beneficieze de ajutoare sociale. Autoritățile înăspresc condițiile de ședere în Hexagon

22 Apr, 19:43 • Cornel Ghimeșan
Autoritățile franceze le-au pus gând rău persoanelor care vor să beneficieze de ajutoare sociale și înăspresc condițiile de ședere în Hexagon. Prin această măsură, autoritățile vor să pună capăt fraudei cu banii din aceste fonduri.
Franța le-a pus gând rău celor care vor să beneficieze de ajutoare sociale. Autoritățile înăspresc condițiile de ședere în Hexagon

Franța le-a pus gând rău celor care vor să beneficieze de ajutoare sociale. Ministrul conturilor publice, Gabriel Attal, a anunțat vineri că în Franța vor fi înăsprite condiţiile de şedere pentru ca o persoană să poată beneficia de ajutoare sociale, transmite News.ro.

Citește și Un șofer român a fost condamnat la închisoare în Franța după ce a fost prins cu ilegalități. Ce transporta în TIR-ul pe care îl conducea

Franța le-a pus gând rău celor care vor să beneficieze de ajutoare sociale

Ministrul a subliniat că aceste măsuri preconizate vor fi aplicate începând din anul 2024, iar scopul lor este acela de a lupta împotriva fraudei cu astfel de fonduri, a cărei amploare este estimată la cel puţin 8 miliarde de euro pe an.

De asemenea, Gabriel Attal, a anunțat încetarea de la 1 iulie a plăţii ajutoarelor în conturi din afara Uniunii Europene. Oficialul a subliniat că doreşte să impună un minim de nouă luni de şedere pe an în Franţa pentru persoanele care doresc să primească ajutoare sociale.

În aceste momente, în Hexagon, condiţia de rezidenţă diferă de la un ajutor la altul. Pentru cele mai puţin restrictive, este suficientă prezenţa în Franţa timp de cel puţin şase luni pe an, pe acelaşi principiu cu rezidenţa fiscală. Printre acestea se numără alocaţiile familiale, pensia minimă pentru limită de vârstă, asigurarea pentru cei care rămân văduvi şi alocaţia suplimentară de invaliditate.

Potrivit legislației în vigoare, ajutoarele pentru locuinţă (APL) se plătesc pentru o casă din Franţa ocupată timp de cel puţin opt luni pe an, „cu excepţia obligaţiilor profesionale, a motivelor de sănătate sau a cazurilor de forţă majoră”.

Astfel, Gabriel Attal a subliniat că vrea să alinieze condiţia de rezidenţă pentru aceste prestaţii sociale cu cea mai restrictivă, cea care se aplică în cazul venitului social minim (RSA), ce necesită nouă luni de prezenţă anuală în ţară. Însă, ajutorul este în aceste momente plătit chiar dacă criteriul nu este îndeplinit, dar numai pentru lunile „complete” de prezenţă în Franţa.

Ministrul conturilor publice a menționat încă de la începutul lunii martie acest plan de înăsprire a regulilor.

Cu toate acestea, Gabriel Attal a recunoscut că frauda cu asigurări sociale rămâne dificil de cuantificat, dar este „estimată la opt miliarde de euro pe an”, fără a putea preciza amploarea fraudelor legate de condiţia de rezidenţă.

Autoritățile franceze se așteaptă ca la începutul lunii mai, cu ocazia anunţării unui plan global de combatere a fraudei sociale şi fiscale promis de Emmanuel Macron în timpul discursului său de luni, 17 aprilie, ca o contrapondere la creşterea vârstei de pensionare, să fie ratificată înăsprirea acestor măsuri.

Citește și Cum se plătește în supermarketurile din Europa. În Franța, este un Carrefour unde nu se scanează produsele, iar clienții intră și ies fără a trece de vreo poartă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult