- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gazprom amenință cu oprirea livrărilor de gaz, în situația în care UE plafonează prețurile

17 Oct, 09:59 • Bumbeneci Diana
Directorul general al Gazprom a transmis că planurile de a limita prețul exporturilor de gaze rusești ar duce la oprirea livrărilor. Acesta susține că Putin a amenințat încă din septembrie că va opri gazele în spațiul european.
Gazprom amenință cu oprirea livrărilor de gaz, în situația în care UE plafonează prețurile

Directorul general al Gazprom, a ieșit public cu noi declarații de presă destul de îngrijorătoare. Alexei Miller, a transmis că planurile de a limita prețul exporturilor de gaze rusești ar duce la oprirea livrărilor, reluând o amenințare similară a președintelui Vladimir Putin.

Gazprom susține că Putin va opri complet gazele rusești

Războiul dintre ruși și ucraineni i-a făcut pe clienții de la nivelul Uniunii Europene să-și reducă achizițiile de energie rusească, în timp ce G7 și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești, arată News.ro.

Mai poți citi: Lucian Bode riscă să fie demis. Camera Deputaților dezbate azi moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne

Gazprom amenință cu oprirea livrărilor de gaz, în situația în care UE plafonează prețul la gaz
Gazprom amenință cu oprirea livrărilor de gaz, în situația în care UE plafonează prețul la gaz

 „O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o întrerupere a livrărilor”, a spus Miller în comentariile difuzate la televiziunea de stat.

În acest context, președintele Rusiei, Vladimir Putin a amenințat încă de acum o lună că va întrerupe aprovizionarea cu energie dacă ar fi impuse limite de preț, avertizând Occidentul că va fi ”înghețat” ca o coadă de lup, dintr-un faimos basm rusesc. De altfel, reducerea livrărilor de gaz din Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale, ar afecta piețele globale de energie, făcând ca economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie.

Potrivit ultimelor estimări realizate de reprezentanții agenției de rating S&P, adevărata majorare a PIB-ului în țara noastră se va modera până la aproximativ 4 procente în perioada 2023-2025, comparativ cu una de aproape 6% în 2021-2022. Majorarea se va face în funcție de modul în care revenirea cererii după pandemie va dispărea, iar inflația ridicată, cel puțin pe termen imediat, va limita avansul consumului. Chiar și în acest context, analiștii S&P sunt de părere că pe viitor intrările mari de fonduri de la Uniunea Europeană să susțină activitatea de la nivel economic.

Te mai poate interesa: Scenarii sumbre. ROBOR ar putea încheia anul la 9%

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult