- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gazprom este în cădere liberă! Veniturile companiei au scăzut semnificativ

14 Feb, 23:31 • Cornel Ghimeșan
Sistarea livrării de gaze spre Europa a dus la scăderi semnificative al veniturilor Gazprom. Compania rusească a încetat să mai comunice ciferele simestriale, însă se pare ca acestea s-ar fi înjumătățit anul acesta.
Gazprom este în cădere liberă! Veniturile companiei au scăzut semnificativ

Compania ruseasc Gazprom s-ar putea confrunta cu o scădere a veniturilor de aproximativ 50% anul acesta, din cauza sancțiunilor impuse de Occident. Gazprom este una dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al Rusiei. Faptul că au pierdut vânzările de pe piața din Europa va duce la reducerea la jumătate a veniturilor din exporturi. Acest lucru ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus, potrivit unei analize realizată de Reuters.

Citește și: A crescut salariul net în România. Iată în ce sector poți câștiga peste 4.000 de lei. Schimbări majore pe piața muncii

Odată cu declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin a dus la scăderea semnificativă a exporturilor Gazprom. Războiul împotriva Ucrainei a dus la sancțiuni din parte Occidentului, iar o parte din livrările de gaze rusești spre Europa au fost sistate. Conform calculelor realizate de Reuters, veniturile  pe care compania Gazprom le-a acumulat de pe urma vânzărilor pe pieţele externe au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în luna ianuarie a anului trecut.

Dacă se va menține acest ritm, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătăţească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, atunci când volumul exporturilor realizate de compania rusească s-a redus cu aproape jumătate.

Gazprom, care este considerat cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a încetat să mai publice informaţii cu privire la rezultatele sale trimestriale. Însă ne putem da seama de faptul că au existat scăderi semnificative, dat fiind că bugetul statului rus a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde ruble (24 miliarde de dolari) în luna ianuarie 2023, această scădere fiind cauzată de scăderea veniturilor din energie.

Gazprom în cădere liberă

Dacă analizăm datele cominicate de Gazprom, în anul 2022 volumul exporturilor companiei a înregistrat o scădere de 46%. Reuters a arătat că, în ciuda diminuării volumului exporturilor,  gigantul rus ar fi câştigat totuși anul trecut 80 de miliarde de dolari, în urma creșterii preţurilor la hidrocarburi, ceea ce a majorat pe cale de consecinţă şi veniturile din taxe ale statului rus, care a beneficiat şi de pe urma majorării taxelor pentru gaze precum şi de pe urma dividendelor generoase plătite de Gazprom acţionarilor.

Alte articole: Greierii de pe masa românilor, subiectul care face vâlve. Dacă cineva își va dori să-i cumpere, să mănânce, e dreptul lui. Populația este revoltată

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult