- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A crescut salariul net în România. Iată în ce sector poți câștiga peste 4.000 de lei. Schimbări majore pe piața muncii

14 Feb, 21:22 • Polojan Tudor
În luna decembrie a anului trecut, salariul mediu net în țara noastră ajungea la 4.400 de lei. Sectorul cel mai bine plătit este industria de prelucrare a țițeiului.
A crescut salariul net în România. Iată în ce sector poți câștiga peste 4.000 de lei. Schimbări majore pe piața muncii
Ușor, ușor, românii încep să se bucure de o viață mai bună și de stabilitate financiară. În luna decembrie a anului trecut, salariul minim net ajungea la 4.400 de lei, scrie zf.ro.
Cel mai bine plătit angajat din luna decembrie 2022 primea un salariu de 11.500 de lei și lucra în industria defabricare a produselor obținute prin prelucrarea țițeiului. Angajații din acest sector au primit cu 10% mai mulți bani față de luna decembrie a anului 2021 și cu 53% mai mult decât cu o lună înainte, adică noiembrie 2022.
Creșterea salariului mediu net pe economie a fost de 13,4% ăn ultima lună a anului trecut, în comparație. Rata inflației, însă, a fost de 16.4%.
Salariul mediu net din România este în creștere/ sursa foto: observatornews.ro
Salariul mediu net din România este în creștere/ sursa foto: observatornews.ro

Salariul net în 2022

Țara noastră a încheiat ultimul an cu un salariu mediu net de 4398 de lei. În comparație cu aceeași lună a anului trecut, creșterea este de 13.4% în decembrie 2022, arată datele raportate de către Institutul Național de Statistică (INS).
Totodată, rata anuală a inflației a urcat la un procent de 16,4% în luna a douăsprezecea din ultimul an. În aceste fel, chiar dacă majoritatea companiilor a crescut salariile angajaților, cheltuielile depășeau cu mult suma lunară încasată de aceștia.
Dacă, de exemplu, un angajator crește salariul forței de muncă cu 5 sau 10%, însă prețurile cresc din cauza inflației, majorarea salarială nu a făcut decât să amortizez într-un procent foarte mic impactul pe care creșterile prețurilor l-au creat.
„Creşterea accelerată a inflaţiei, combinată cu lipsa forţei de muncă în piaţă, a dus în unele cazuri la depăşirea bugetelor de creşteri salariale stabilite pentru 2022 de către companii. Anul 2022 părea mult mai promiţător din punctul de vedere al evoluţiei de business la începutul anului decât după izbucnirea conflic­tului din Ucraina. În unele industrii salariul net a fost influenţat în 2022 şi de anumite facilitaţi fiscale acordate unor categorii de angajaţi”, crede Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman.
Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult