- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

George Soros, noi declaraţii controversate: „În China sunt îndeplinite toate precondiţiile pentru o revoluţie”. Ce spune magnatul despre războiul din Ucraina

17 Feb, 14:01 • Russo George
Miliardarul filantrop George Soros este unul dintre cele mai controversate persoanje ale zilelor noastre, el fiind, printre altele, principalul finanţator al ONG-ului Open Society, care promovează şi finanţează diverse redacţii de presă independente, acuzate de partea conservatoare că ar face jocurile politice ale democraţilor şi că ar spijini agenda progresistă.
George Soros, noi declaraţii controversate: În China sunt îndeplinite toate precondiţiile pentru o revoluţie. Ce spune magnatul despre războiul din Ucraina

George Soros a fost de multe ori acuzat că, prin influenţa pe care o are în media, ar influenţa procesul democratic din ţări şi zone considerate cheie în anumite contexte, România fiind una dintre ţările de interes pentru filantropul miliardar.

Prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen, George Soros a susţinut un discurs despre situaţia globală, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi a urmărilor pe care acesta l-ar putea avea în viitor în reaşezarea puterilor la nivel mondial.

„Ţările din fosta Uniune Sovietică abia aşteaptă să-i vadă pe ruşi înfrânţi în Ucraina, pentru că vor să-şi afirme independenţa”, a declarat Soros, potrivit unui text al discursului publicat joi de biroul său. „Acest lucru înseamnă că o victorie ucraineană ar duce la dizolvarea imperiului rus. Rusia nu ar mai reprezenta o ameninţare pentru Europa şi pentru lume”, a spus el. „Ar fi o mare schimbare în bine”, adaugă George Soros, potrivit News.ro.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, superputerea înarmată nuclear s-a divizat în 15 republici independente, deşi Rusia a rămas de departe cea mai puternică dintre ele şi deţinătoarea celui mai mare arsenal nuclear din lume.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a declanşat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de după cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Soros spune că Statele Unite vor sprijini Ucraina, dar că preşedintele Joe Biden l-a avertizat pe Volodimir Zelenski că există limite şi că trebuie evitat cel de-al treilea război mondial. Soros nu a dezvăluit sursa informaţiilor sale.

Citeşte şi: Prețul pentru gazele naturale a scăzut din nou și a ajuns sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră în Europa

Manager de fonduri speculative devenit filantrop, Soros spune că armata rusă este prost condusă, prost echipată şi demoralizată şi de aceea Vladimir Putin a apelat la grupul de mercenari Wagner pentru a contracara armata ucraineană.

Pariul lui Putin pe grupul de mercenari Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, pare să fi funcţionat pe termen scurt, spune Soros. „Ucraina s-a confruntat cu o alegere strategică: fie să se împotmolească ţinând la distanţă Wagner, fie să ofere Rusiei o victorie propagandistică şi să-şi păstreze resursele limitate pentru un contraatac”, explică miliardarul.

Ucraina, crede el, are o fereastră îngustă de oportunitate, în primăvară, odată ce va primi armele promise de Occident.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie existenţială cu un Occident agresiv şi arogant şi a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja pe sine şi poporul său împotriva oricărui atac. Statele Unite au negat afirmaţiile Kremlinului potrivit cărora ar vrea să distrugă Rusia, cel mai mare producător de materii prime din lume.

George Soros, noi declaraţii controversate: urmează o revoluţie în China?

În ceea ce priveşte China, Soros a spus că strategia „zero-Covid” a preşedintelui Xi Jinping a zdruncinat încrederea în Partidul Comunist.

„Situaţia actuală îndeplineşte toate precondiţiile pentru o schimbare de regim sau o revoluţie”, a spus Soros despre China. „Dar acesta este doar începutul unui proces opac, ale cărui repercusiuni se vor resimţi pe o perioadă mai lungă de timp”, preconizează miliardarul.

„Pe termen scurt, este probabil ca Xi să rămână la putere, deoarece deţine controlul ferm asupra tuturor instrumentelor de represiune”, adaugă el. „Dar sunt convins că Xi nu va rămâne la putere pe viaţă, iar cât timp va fi la putere, China nu va deveni forţa militară şi politică dominantă pe care o urmăreşte Xi”, a declarat filantropul.

Soros consideră că Rusia, de departe cea mai mare ţară din lume după teritoriu, şi China, a doua cea mai mare economie din lume, sunt principalele membre ale unui grup de „societăţi închise” în ascensiune, în care individul este aservit statului.

Citeşte şi: Presiuni în comitetul executiv de la Banca Centrală Europeană. Experții vorbesc despre încetinirea creșterii economice