- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețul pentru gazele naturale a scăzut din nou și a ajuns sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră în Europa

17 Feb, 13:20 • Bocioacă Bianca
Joi dimineața, cotațiile de referință la gazele naturale au scăzut sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră pe piața din Europa, pentru prima dată în aproape un an și jumătate, în urma diminuării temerilor privind criza energetică.
Prețul pentru gazele naturale a scăzut din nou și a ajuns sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră în Europa

Prețul la gazele naturale a scăzut cu 80% față de vârful din august, atunci când reducerea de gaze rusești a provocat costuri de circa o mie de miliarde de dolari pentru Europa, economia regiunii și inflația fiind afectate.

Europa se află acum pe o cale de redresare, vremea blândă reducând cererea pentru încălzire, în timp ce au fost importate gaze naturale lichefiate (GNL) pentru compensarea tăierii livrării de gaze din Rusia. Acum, stocurile se află la un nivel mult mai ridicat decât în mod normal în această perioadă a anului.

Care este prețul pentru gazele naturale

Citește și: Măsuri pentru prevenirea crizei energetice! Prețul pentru gazele naturale a scăzut în Europa

Prețurile de referință în Europa se stabilesc la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam. Cotațiile futures la gazele naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021.

În 2023, prețul a scăzut cu aproximativ 35%, dar este încă dublu față de nivelul obișnuit pentru această perioadă a anului.

Analiștii susțin că prețuri ar putea crește din nou dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă există perturbări în arpovizionare. Concurența cu Asia pentru gazele naturale lichefiate poate duce la situații riscante. Europa trebuie să umple depozitele cu o cantitate mai mică de gaze din Rusia decât în vara anului anterior.

livrările de GNL și gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze oferă Europei încrederea necesară că va putea traversa iarna fără probleme în aprovizionarea cu energie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate. La cât a ajuns preţul gazului în Europa