- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania confirmă că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Anunţul oficial făcut de cancelarul Olaf Scholz

25 Jan, 14:01 • Cornel Ghimeșan
Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, prin vocea cancelarului Olaf Scholz. Kremlinul a reacţionat dur şi amenință că le vor distruge, în timp ce în Ucraina sună din nou alertele de raid aerian. De asemenea, Germania va aproba și exportul pe frontul din Ucraina a tancurilor Leopard 2 deținute de către alte țări terțe.
Germania confirmă că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Anunţul oficial făcut de cancelarul Olaf Scholz

Germania confirmă că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Guvernul german a confirmat că decizia de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina a fost anunțată de cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei ședințe de cabinet care a avut loc miercuri dimineață. „Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucraina în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional, a afirmat Olaf Scholz, citat de BBC.

Citeşte şi: Un nou pachet de 500 de milioane de euro către Ucraina. Ajutorul oferit de către toți miniștrii europeni de externe

Decizia, supusă aprobării Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, se înscrie într-un acord cu Statele Unite ale Americii, care au exercitat presiuni asupra Germaniei pentru a furniza capabilităţi militare avansate Ucrainei. Berlinul a obţinut de la Washington angajamentul de a furniza tancuri ultramoderne Ucrainei.

Germania confirmă că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Olaf Scholz a anunțat de asemenea că guvernul său va emite în curând permisele de care au nevoie țările partenere pentru a putea transfera tancurile Leopard 2 din dotarea propriilor forțe armate Ucrainei. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, declarând că această mișcare va „întări puterea defensivă a Ucrainei”. „Împreună, ne accelerăm eforturile pentru a ne asigura că Ucraina câștigă acest război”, a scris Rishi Sunak pe Twitter.

Citeşte şi: Șeful armatei din Norvegia susține că Rusia a înregistrat de două ori mai multe victime decât Ucraina, într-un an de război. Câți civili ar fi decedat

De asemenea, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a salutat decizia Germaniei de a trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina, mulțumindu-i cancelarului Olaf Scholz.  Liderul guvernului de la Varșovia a descris această mișcare drept un pas mare către oprirea agresiunii ruse. Polonia intenționează să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 și așteaptă de la Germania permisiunea de a face acest lucru.

Rusia a reacşionat dur şi susţine că dacă tancurile de luptă occidentale sunt furnizate Ucrainei, acestea vor fi distruse pe câmpul de luptă. În declarațiile adresate reporterilor miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit transferul așteptat al tancurilor Leopard 2 și M1 Abrams către armata ucraineană drept „plan eșuat”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult