- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania naţionalizează fosta subsidiară a Gazprom, din cauza riscurilor de securitate energetică

15 Nov, 14:14 • Dobran Viorel
Germania scoate Gazprom de pe piaţă şi face rost de gaze naturale. Guvernul de la Berlin naţionalizează fosta subsidiară a Gazprom, motivând criza energetică.
Germania naţionalizează fosta subsidiară a Gazprom, din cauza riscurilor de securitate energetică

Germania va naționaliza importatorul de gaze naturale Sefe, companie denumită anterior Gazprom Germania, potrivit unui anunț făcut luni de ministerul Economiei de la Berlin citat de Reuters.

Germania scoate Gazprom de pe piaţă şi face rost de gaze naturale! Sefe a fost abandonată de compania rusă Gazprom la începutul acestui an şi pusă sub tutela statului german în aprilie. De atunci, a primit aproape 10 miliarde de euro (10,3 miliarde de dolari) în linii de credit susţinute de stat.

Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a naţiunii, a declarat ministerul, în condiţiile în care Sefe este ameninţată de insolvenţă după ce o scădere a importurilor ruseşti i-a provocat pierderi de miliarde de euro, în timp ce compania şi alţi importatori de gaze au apelat la piaţa spot scumpă pentru a se aproviziona cu gaze din alte părţi.

Gazprom amenință cu oprirea livrărilor de gaz, în situația în care UE plafonează prețurile

După Uniper, Sefe este a doua companie germană care a fost naţionalizată ca urmare a crizei energetice declanşate de războiul din Ucraina.

În temeiul unei noi legi privind securitatea energetică, Ministerul german al Economiei a dispus luni o reducere a capitalului, de 225,6 milioane de euro, la zero. În consecinţă, Gazprom îşi va pierde investiţia.

Ministerul a precizat că acest lucru va fi antrena compensaţii, a căror valoare se va baza pe valoarea de piaţă a Sefe. Procedura de compensare nu a fost încă finalizată, a adăugat instituţia.

Moldovenii își fac provizii de lumânări, lanterne și candele, speriați că li se taie curentul. Prețul acestor produse a crescut cu 20%

Conform măsurilor, Sefe va emite apoi noi acţiuni la aceeaşi valoare nominală pentru statul german. Comisia Europeană a aprobat mişcarea. Pe lângă naţionalizare, Berlinul a anunţat, de asemenea, că va majora împrumutul acordat Sefe de la creditorul de stat KfW la 13,8 miliarde de euro, de la 11,8 miliarde de euro anterior.

O mare parte din această sumă va fi apoi convertită în acţiuni, deşi acest lucru nu a fost încă aprobat de Bruxelles.

Ajutorul de stat suplimentar pentru Sefe va proveni din fondul de 200 de miliarde de euro anunţat de guvern pentru a proteja cea mai mare economie europeană de impactul creşterii preţurilor la energie.

Gazprom părăseşte Germania şi lansează teste în câmpul gazifer Kovikta, în Siberia

Gigantul rus Gazprom a anunţat recent că a lansat teste în câmpul gazifer Kovikta, în Siberia, menite să crească, în lunile viitoare, capacităţile de export de gaze naturale către China, în toiul Războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

”Aceasta este o etapă importantă în implementarea proiectului «Forţa Siberiei» şi în crearea unor noi centre de producţie de gaze naturale ân estul ţării”, şi-a exprimat satisfacţia, citat într-un comunicat, CEO-ul Gazprom Aleksei Miller.

Aleksei Miller consideră câmpul gazifer Kovikta drept o ”bază de resurse crucială” în ”dezvoltarea aprovizioonării cu gaze naturale a regiunilor de est ale Rusiei” şi în ”exportul” mai ales către China, un vecin energivor, şi către Coreea de Sud.

Germania, înlocuită cu piaţa asiatică

Lansarea acestor teste în acest câmp gazifer, situat în apropiere de Lacul Baikal, în Siberia, este condiţia prealabilă a tranzitului gazelor naturale către gazoductul Forţa Siberiei 1 – care leagă, începând de la sfârşitul lui 2019 câmpul gazifer Ciaindina, în Iacutia, şi nord-estul Chinei.

Gazprom face acest anunţ în contextul în care livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) au scăzut puternic în ultimele luni, din cauza unei crize geopolitice antrenate de Războiul rus din Ucraina.