- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania trece la buget de austeritate după ce a intrat în recesiune

07 Jul, 15:30 • Russo George
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner (foto), rămâne fidel obiectivului său de a ține sub control datoria externă a Germaniei pentru prima dată după 2019. Bugetul de stat pe anul 2024 se discută miercuri în Cabinetul Federal.
Germania trece la buget de austeritate după ce a intrat în recesiune

În proiectul de buget, ministrul Christian Lindner a introdus obiective stricte de austeritate pentru ministerele cu scopul de a închide deficitul financiar al Germaniei, în prezent de 20 de miliarde de euro. Cu noul buget, acest obiectiv este pe cale să fie atins, scrie Euractiv.

Odată lăsate în urmă pandemia și criza energetică, acum este necesară revenirea la „normalitate” fiscală, scrie în preambulul proiectului, care este deja pus la dispoziția agențiilor de presă.

Bugetul pentru anul viitor este stabilit la 445,7 miliarde de euro, în scădere față de cele 476,2 miliarde de euro în 2023.

Germania va apela și anul viitor la credite externe, planificate la 16,6 miliarde de euro, potrivit sitului Cursdeguvernare.ro. Cifra este mult mai mică decât cea din acest an, în care bugetul federal are prevătute 45,6 miliarde de euro credite externe.

Ministerul a precizat că deficitul de aproximativ 20 de miliarde de euro a fost închis în acest proiect, fără a fi nevoie ca Germania să impună un „proces de reducere”.

Potrivit reprezentanților guvernului, bugetul va acorda prioritate cheltuielilor pentru apărare, educație, digitalizare și protecția climei.

Citeşte şi: Românii, de trei ori mai săraci decât europenii. Diferența averii este de la cer la pământ – de la 33.000 euro la 100.000 euro

Conform noului proiect, toate ministerele, cu excepția Ministerului Apărării, vor trebui să reducă cheltuielile – o mișcare pe care o serie de organizații o critică.

Cum guvernul german transmisese anterior că „frâna la îndatorare este în interesul tinerilor”, aceștia au criticat puternic proiectul de buget.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Christian Lindner, ministrului Economiei Robert Habeck și cancelarului Olaf Scholz, 10 organizații de tineret – care reprezintă aproximativ un milion de oameni – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la forma planificată a bugetul federal din 2024.

Acest buget „nici măcar nu face față provocărilor sociale de astăzi și de mâine” și, când vine vorba de obiectivele climatice, ar lipsi peste 160 de miliarde de euro pentru a le atinge pe cele stabilite pentru 2030, au transmis organizațiile.

Ministrul german de Finanțe a indicat deja o nevoie suplimentară de a reduce cu alte 14,4 miliarde de euro cheltuielile tradiționale ale statului german, între anii 2025 – 2027.

În weekend, el a comentat viitoarea planificare financiară într-un interviu cu Handelsblatt: „Dacă vrei să finanțezi ceva nou, trebuie să spui de unde vor veni banii. Cu alte cuvinte, trebuie să indici ce nu mai este de finanțat”, a spus el.

Citeşte şi: Fiul lui Alex Soros face „revoluție” în ONG-ul fondat de tatăl său: 40% dintre angajații pentru propagandă, concediați