- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Gripa aviară face ravagii în toată lumea: Preţul ouălor s-ar putea dubla de Sărbători, peste 50 de milioane de păsări au fost sacrificate

28 Nov, 21:29 • Dobran Viorel
Gripa aviară a dus la creşterea preţurilor la carnea de curcan, înainte de sărbătoarea americană de Ziua Recunoştinţei în SUA, a schimbat reţetele de prăjituri în Franţa şi a schimba politica magazinelor în Marea Britanie.
Gripa aviară face ravagii în toată lumea: Preţul ouălor s-ar putea dubla de Sărbători, peste 50 de milioane de păsări au fost sacrificate

Peste 50 de milioane de păsări au murit de gripa aviară în Statele Unite ale Americii, potrivit Departamentului pentru Agricultură (USDA). Statistica include găini şi curcani, iar numărul a depăşit un record anterior, stabilit în 2015.

Au fost afectate păsări din peste 40 de state, mai mult decât dublul numărului de state afectate în focarul precedent. Boala este răspândită de păsările sălbatice, iar riscul pentru oameni este scăzut, au anunţat specialiştii. Decesele au dus la creşterea preţurilor la ouă şi carne de curcan înainte de sărbătoarea Zilei Recunoştinţei.

Franţa, plasată în stare de „alertă ridicată” din cauza focarelor de gripă aviară. Cofetarii schimbă reţetele din cauza crizei de ouă

Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor consideră că epidemiile sunt rezultatul comerţului internaţional, al practicilor agricole şi al păsărilor sălbatice migratoare. Potrivit organizaţiei, peste 4,6 milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate numai între jumătatea lunii octombrie şi jumătatea lunii noiembrie.

Guvernul britanic plasează în carantină toate păsările domestice din Anglia, în lupta împotriva febrei aviare

Anglia impune o plasare în carantină a păsărilor domestice şi de curte, în lupta împotriva unei răspândiri a gripei aviare, anunţă luni Guvernul britanic, relatează AFP.

Aceste măsuri îi obligă pe proprietari ”să-şi ţină păsările în interior şi să urmeze măsuri stricte de biosecuritate, cu scopul de a le proteja de boală, indiferent de specia din care fac parte şi de talie”, anunţă înr-un comunicat Ministerul britanic al Mediului.

Producătorii francezi de alimente reduc producţia şi schimbă reţetele din cauza dublării preţurilor ouălor

Majorarea de peste două ori a preţurilor ouălor în Franţa, din cauza creşterii preţurilor furajelor şi energiei şi a ofertei insuficiente, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia fie să schimbe reţetele, transmite Reuters.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite s-au confruntat în acest an cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune.

La rândul său, producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din bloc, a declarat grupul industrial francez CNPO.

Siguranța alimentară este în MARE pericol! Asociațiile alimentare cer prețuri plafonate la energie pentru fermieri.

„Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelam la importuri, în special din Statele Unite, dar în acest an situaţia este proastă peste tot”, a spus vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel.

Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine ​​într-o perioadă de inflaţie mare.

Gripa aviară face ravagii în toată lumea.

”În imposibilitatea de a scăpa de creşterea preţurilor, unele companii au început deja să schimbe reţetele sau au oprit liniile de producţie”, a spus Coulombel.

”Ai nevoie de multe ouă pentru a face prăjituri sau paste cu ouă”.

O schimbare a reţetei ar putea fi schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.

Preţurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu aproximativ 15%-20% de la începutul anului, în urma unei legi care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri în funcţie de costurile pentru hrana animalelor consemnate de producători.

Dar preţurile ouălor din industrie pe piaţa spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere şi ofertă, s-au tranzacţionat săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul preţului de la începutul anului şi cu aproximativ 65% peste preţul lor mediu în această perioadă a anului, a spus Coulombel.

Era probabil ca preţurile să depăşească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului, dar vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, aflat acum la 4,24 euro/kg, a spus el.