- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Franţa, plasată în stare de „alertă ridicată” din cauza focarelor de gripă aviară. Cofetarii schimbă reţetele din cauza crizei de ouă

10 Nov, 14:36 • Cornel Ghimeșan
Focarele de gripă aviară fac prăpăd în Uniunea Europeana. Franţa, al doilea mare producător din Europa, a sacrificat deja peste 20 de milioane de păsări pentru a eradica molima.
Franţa, plasată în stare de alertă ridicată din cauza focarelor de gripă aviară. Cofetarii schimbă reţetele din cauza crizei de ouă

Al doilea mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană a detectat o nouă creştere a focarelor de gripă aviară în ultimele luni, după ce anul acesta a înregistrat cel mai grav val de îmbolnăvire din istoria sa, cu aproximativ 22 de milioane de păsări sacrificate, notează agenţia Reuters.

Între 1 august şi 8 noiembrie, 49 de focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), denumită în mod obişnuit gripă aviară, au fost detectate în fermele franceze, cu un număr mare şi în creştere de cazuri descoperite la păsările domestice din curţi şi în rândul păsărilor sălbatice, a declarat ministerul.

„Într-un context marcat de o persistenţă fără precedent a virusului în mediu şi de o puternică activitate migratoare a păsărilor sălbatice, este esenţial să se consolideze măsurile de prevenire pentru a evita contaminarea fermelor avicole”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Pesta porcină lovește o fermă din județul Timiș. 39.000 de suine vor fi incinerate
Deşi virusul este inofensiv în alimente, răspândirea sa reprezintă o preocupare pentru guverne şi pentru industria avicolă din cauza devastării pe care o poate provoca în efectivele de păsări, a posibilităţii de a impune restricţii comerciale şi a riscului de transmitere la om.

Nivelul de risc „ridicat” implică faptul că toate păsările de curte ar trebui să fie ţinute în interiorul fermelor şi că ar trebui luate măsuri de securitate suplimentare, inclusiv pentru vânătoare, pentru a evita răspândirea bolii.

Gripa aviară loveşte, de obicei, în lunile de toamnă şi de iarnă. Aceasta se transmite prin fecalele infectate ale păsărilor sălbatice migratoare sau prin contactul direct cu furajele, hainele şi echipamentele contaminate sau prin aer.

Producătorii francezi de alimente reduc producţia şi schimbă reţetele din cauza dublării preţurilor ouălor

Majorarea de peste două ori a preţurilor ouălor în Franţa, din cauza creşterii preţurilor furajelor şi energiei şi a ofertei insuficiente, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia fie să schimbe reţetele, transmite Reuters.

La rândul său, producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din bloc, a declarat grupul industrial francez CNPO.

„Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelam la importuri, în special din Statele Unite, dar în acest an situaţia este proastă peste tot”, a spus vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel.

Marile ferme de porci au declarat război comerțului ambulant și micilor samsari din cauza pestei porcine. Fermierii amenință cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Gripă aviară, focare în Franţa

Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine ​​într-o perioadă de inflaţie mare.

Noi reţete din cauza focarelor de gripă aviară

”În imposibilitatea de a scăpa de creşterea preţurilor, unele companii au început deja să schimbe reţetele sau au oprit liniile de producţie”, a spus Coulombel.

”Ai nevoie de multe ouă pentru a face prăjituri sau paste cu ouă”. O schimbare a reţetei ar putea fi schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.

Preţurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu aproximativ 15%-20% de la începutul anului, în urma unei legi care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri în funcţie de costurile pentru hrana animalelor consemnate de producători.

Dar preţurile ouălor din industrie pe piaţa spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere şi ofertă, s-au tranzacţionat săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul preţului de la începutul anului şi cu aproximativ 65% peste preţul lor mediu în această perioadă a anului, a spus Coulombel.

Era probabil ca preţurile să depăşească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului, dar vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, aflat acum la 4,24 euro/kg, a spus el.

Focar de gripă aviară şi la graniţele României

Bulgaria va începe să sacrifice un număr de aproximativ 19.000 de găini ouătoare la o fermă din sudul ţării, după descoperirea unei variante deosebit de contagioase a virusului gripei aviare, au anunţat luni Autorităţile sanitar veterinare, transmite Reuters.

Acesta este al treilea focar de gripă aviară descoperit la o fermă din satul Krivo Pole, în apropiere de oraşul Haskovo, în ultimii trei ani, a precizat şeful Agenţiei regionale de siguranţa alimentelor.

Şi alte state europene, precum Ţările de Jos şi Franţa, au descoperit la rândul lor noi focare de gripă aviară în ultimele săptămâni.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI), în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase, precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă, trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult