- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Guvernul are în plan să majoreze plafoanele pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus. Numărul de beneficiari crește în 2023

01 Nov, 13:47 • Bumbeneci Diana
Guvernul vrea să majoreze plafoanele pentru schemele de ajutor de stat. Este vorba despre proiectul IMM Invest Plus.
Guvernul are în plan să majoreze plafoanele pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus. Numărul de beneficiari crește în 2023

Ministerul Finanțelor a pus în transparență publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea plafoanelor pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus și a componentelor acesteia: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation și Rural Invest.

Schemele de ajutor vor fi modificate

Potrivit documentului, prin acest act normativ sunt aduse următoarele modificări Programului IMM Invest Plus:

  • Majorarea plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, de la 20.250.000.000 până la 24.300.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro.
  • Majorarea bugetului schemei de ajutor de stat sub formă de grant de la 2.881.679.000 lei la maximum 3.457.890.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 695.753.000 de euro.
  • Majorarea numărului de beneficiari care pot accesa schema de ajutor de stat de la 26.708 la un număr de maximum 31.208 de beneficiari.

Vezi și: Secțiunea montană din Autostrada Unirii se aprobă în Guvern. Se pun în joc 6 miliarde de Euro

Documentul transmite că majorarea plafonului de garanții aprobat și implicit majorarea bugetului schemei de ajutor de stat cu până la 20%, nu necesită notificarea la Comisia Europeană.

Prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la lichiditate pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsă severă de lichiditate și ar beneficia de condiţii de finanţare insuficiente sau nu ar putea beneficia de o finanţare adecvată pentru proiectele de investiţii sau pentru capitalul de lucru necesar derulării activităţii curente”, se transmite în nota de fundamentare.

Vezi și: Curs BNR 1 noiembrie. Banca Națională anunță ce se întâmplă cu euro, lira, dolarul, francul elvețian și gramul de aur

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult