- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Halucinant! Președintele Turciei duce o viață de sultan. Erdogan are cel mai scump palat din lume și plătește lunar facturi de peste 1 milion de dolari

15 May, 10:01 • Stefan Simion
Președintele Turciei duce o viață de sultan. Are cel mai scump palat din lume: 30 milioane euro costă doar geamurile pentru cele peste 1000 de camere.
Halucinant! Președintele Turciei duce o viață de sultan. Erdogan are cel mai scump palat din lume și plătește lunar facturi de peste 1 milion de dolari

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei a câștigat un nou mandat. Acesta locuiește într-un palat rezidențial de 30 de ori mai mare decât Casa Albă. Supranumit Palatul Alb, clădirea domină orașul Ankara, e situată pe un deal de la marginea capitalei, pe un teren de peste 150.000 de metri pătrați şi are nu mai puțin de 1.150 de camere.

Palatul lui Recep Erdogan este unic în lume

Erdogan este obișnuit cu luxul și opulența. Doar covoarele au costat nouă milioane de euro, în vreme ce pentru uși s-au plătit alte cinci milioane, după cum scrie publicația Daily Mail.

Numai sticla pentru ferestre a costat 30 de milioane de euro. Marmura pentru piscine, băi și spa-urile din complex se ridică la 3.000 de euro metrul pătrat. Obiectele sanitare au costat între 1.900 și 3.600 de euro bucata.

Construcția a fost finalizată în 2014, secătuind bugetul țării cu peste 615 milioane de dolari.

Palatul lui Recep Erdogan
Palatul lui Recep Erdogan

Palatul dispune de un centru de conferințe, spații de cazare pentru membrii oricărei vizite oficiale, un laborator pentru a detecta un eventual atac nuclear sau cu arme chimice, o moschee și o bibliotecă.

Locuința rezidențială a președintelui are mai multe sere, un parc și o grădină botanică, o minicazarmă militară. Întregul complex are peste 60 de lifturi.

Luxul vine cu un cost uriaș: doar factura la încălzire sare de 700.000 de dolari în fiecare iarnă, iar totalul facturilor trece de 1 milion de dolari. Factura la electricitate ajunge la peste 72.000 de dolari anual, echivalentul unui consum mediu realizat de nu mai puțin de 17.000 de case.

Vezi și: Moment istoric! Ordonanța austerității a fost aprobată! Ce se întâmplă cu banii românilor, concedierile și programele Rabla

Palatul lui Recep Erdogan
Palatul lui Recep Erdogan

Culmea, Erdogan mai vrea un palat: unul de vară, construit în orașul Marmaris, care se află pe coasta din sud-vestul țării. Construcția ar urma să coste 85,6 milioane de dolari. Vorbim tot de un complex de palate, cu piscine și trei heliporturi. Totul, pe o suprafață impresionantă de 65.000 de metri pătrați.

Averea personală a lui Erdogan este estimată la 150 de milioane de euro.

Ai mai putea citi: Este informația momentului! Mugur Isărescu anunță ce se întâmplă cu prețurile carburanților și energiei

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult