- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Holera amenință din nou omenirea. Focare ale bolii necruțătoare au izbucnit în 26 de țări

30 Sep, 17:42 • Bumbeneci Diana
Organizația Mondială a Sănătății anunță că holera revine în mai multe țări. Numărul cazurilor a depășit limitele normale și a creat motive de îngrijorare la nivelul întregii lumi.
Holera amenință din nou omenirea. Focare ale bolii necruțătoare au izbucnit în 26 de țări

Holera este din nou prezentă în mai multe zone ale planetei. Conform agențiilor internaționale, focare de holeră au izbucnit în 26 de țări, ceea ce duce rapid la motive de îngrijorare. Rata deceselor s-a triplat în 2022.

Holera amenință din nou omenirea, mai mult ca în alți ani

Potrivit specialiștilor din domeniu, se pare că sunt 5,973 de cazuri suspecte de holeră. Acestea au fost raportate între 23 și 25 august în 9 provincii siriene.

Holera a dus la mai multe cazuri în ultima perioadă, iar numărul lor a crescut dramatic în anul acesta, mai ales în zonele cu sărăcie și conflicte, relatează Reuters. Există focare raportate în 26 de țări. Ce este cel mai grav este faptul că numărul deceselor crește puternic a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, vineri.

Mai poți citi: Românii pot investi din nou în titluri de Tezaur. Dobânda stabilită este de până la 8,10% pe an

În mod normal, așa cum a fost în ultimii ani, mai puțin de 15-20 de țări raportează focare ale acestei boli destul de dure care se răspândește în principal prin înghițirea de hrană sau apă contaminată și cauzează diaree acută. Philippe Barboza, șeful agenției de la OMS care se ocupă de cazurile și focarele de această boală a vorbit despre situația actuală.

Holera amenință din nou omenirea. Focare ale bolii necruțătoare au izbucnit în 26 de țări
Holera amenință din nou omenirea. Focare ale bolii necruțătoare au izbucnit în 26 de țări

 „După ani de zile în care cifrele au scăzut, observăm o creștere îngrijorătoare a numărului de focare din jurul lumii”, a declarat Philippe Barboza.

Conform datelor oficiale, rata medie de deces până acum, în acest an, s-a triplat comparat cu media pe cinci ani din trecut. Mai mult, la ora actuală, în Africa, rata medie de deces a ajuns deja la 3%. Un focar de holeră din Siria a ucis deja 33 de oameni și reprezintă un pericol major pe fronturile țării care se află de 11 ani într-un sângeros război civil. În acest context, Barboza a mai confirmat îngrijorarea sa cu privire la recentele focare din Cornul Africii și părți ale Asiei, inclusiv în Pakistanul afectat de inundații.

Potrivit acestuia, doar câteva milioane de doze de vaccin mai sunt disponibile de folosit până la sfârșitul anului, ceea ce este prea puțin, dacă boala va continua să se extindă. În prezent, există un deficit de producători, printre alte probleme legate de producția de vaccinuri anti-holeră. OMS are, însă, o rezervă de urgență de vaccinuri anti-holeră și o va trimite acolo unde situația va impune acest lucru.

Este foarte clar că nu avem suficiente vaccinuri pentru a răspunde la focare acute sau chiar pentru a fi capabili să implementăm campanii preventive de vaccinare”, a încheiat Barboza.

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.

Citește și: Ministrul Sănătății, noi detalii legate de pastilele de iodură de potasiu. „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar…”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult