- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Sănătății, noi detalii legate de pastilele de iodură de potasiu. „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar…”

30 Sep, 16:41 • Bumbeneci Diana
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut noi declarații legate de pastilele de iodură de potasiu. Acesta explică situația actuală și cât de important este ca românii să dețină pastilele.
Ministrul Sănătății, noi detalii legate de pastilele de iodură de potasiu. „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar...”

Ministrul Sănătății a ieșit public cu noi declarații legate de pastilele de iodură de potasiu. Rafila susține că este „un comportament responsabil al fiecărui cetățean” să aibă acasă pastile cu iodură de potasiu „în contextul complicat al conflictului din Ucraina”.

Ministrul Sănătății explică importanța pastilelor de iod, în contextul actual

„Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetățean este să aibă această substanță la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obișnuit dar, sigur, într-o situație de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuției, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Rafila, aflat într-o vizită la Bistrița.

Tabletele de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident nuclear.

Citește și: Are România motive de temere în legătură cu un atac nuclear? Raed Arafat lămurește totul

Ministrul Sănătății, noi detalii legate de pastilele de iodură de potasiu. „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar...”
Ministrul Sănătății, noi detalii legate de pastilele de iodură de potasiu. „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar…”

Conform datelor ministrului, în luna august, interesul pentru această substanță, care este extrem de simplu de procurat, este gratuit, este pusă la dispoziția populației, este ceva mai mare”, a arătat el.

Conform ministrului Sănătății, până în acest moment, interesul românilor 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru a ridica pastila de iodură de potasiu în luna iulie. În luna august, în schimb, numărul a fost de 230.000. Datele pentru luna septembrie nu sunt încă disponibile.

 „Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta. Orice lucru se poate întâmpla. Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent. Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a spus ministrul Sănătății în urmă cu câteva zile.

Conform informațiilor oferite de Ministrul Sănătății, persoanele cu vârsta sub 40 de ani pot merge la medicul de familie pentru a primi o rețetă pentru pastilele de iodură de potasiu, care sunt distribuite gratuit.

Citește și: Telefoanele tuturor ar putea să NU mai funcționeze la iarnă! Raționalizarea energiei ar putea pune presiune pe infrastructura de telecomunicații a Europei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult