- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Îmbulzeală la prima redeschidere a unui supermarket din Herson de după începutul războiului. Facilităţi pentru ucrainenii care nu au electricitate VIDEO

21 Nov, 13:59 • Russo George
În Herson, regiune din Ucraina ocupată de ruşi şi ulterior eliberată de forţele armate ucrainene, s-a redeschis duminică, 20 noiembrie, pentru prima dată de la invazia Rusiei, din 24 februarie.
Îmbulzeală la prima redeschidere a unui supermarket din Herson de după începutul războiului. Facilităţi pentru ucrainenii care nu au electricitate VIDEO

Pentru că majoritatea locuitorilor nu au curent electric în locuinţe, administratorii supermarketului au înfiinţat în incintă şi staţii de încărcare a telefoanelor mobile, foarte necesare populaţiei pentru a păstra legătura cu cei apropiaţi, dar si pentru a se informa şi a primi eventuale avertismente. Infrastructura electrică a Ucrainei a avut mult de suferit în urma bombardamentelor intense ale armatei ruse.

Anton Gerashchenko, un fost oficial al Kievului, a postat pe Twitter imagini video care surprind aglomerația din supermarket. Oamenii au format cozi lungi la casele de marcat, după ce și-au reînnoit proviziile.

Pe 9 noiembrie, Rusia a decis ca trupele sale din Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene.

Sute de persoane au fost reţinute sau au dispărut în regiunea Herson în perioada în care aceasta s-a aflat sub controlul Rusiei, iar zeci de persoane este posibil să fi fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susţinut de Departamentul de Stat al SUA, informează Reuters.

Citeşte şi: Incredibil. Motivul pentru care un bărbat care a câștigat 10 milioane la pariuri sportive a cărat banii cu roaba de la limuzină la avion

Raportul documentează detenţiile şi dispariţiile a 226 de persoane în Herson între lunile martie şi octombrie, dintre care un sfert ar fi fost torturaţi, iar cinci au murit în arest sau la scurt timp după eliberarea din arest. Rusia neagă că trupele sale vizează civili sau au comis atrocităţi.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, 12 locuri folosite pentru detenţie şi interogatorii în Herson şi Crimeea.

Citeşte şi: Peste 8.300 de civili au fost uciși până acum în conflictul dintre Rusia și Ucraina