- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

În 2022 Germania a exportat mai multă energie decât a importat. Franța a fost printre principalii beneficiari

06 Jan, 08:46 • Cornel Ghimeșan
Faptul că rețeaua de producție de energie regenerabilă este bine dezvoltată a plasat Germania într-o poziție extrem de favorabilă. De asemenea, problemele cu care Franța s-a confruntat în ceea ce privește producția proprie de energie, au dus la nevoia acesteia de a importa. În 2022, Germania a exportat mai multă energie, decât a importat.
În 2022 Germania a exportat mai multă energie decât a importat. Franța a fost printre principalii beneficiari

În 2022, chiar pe fondul crizei energetice existente la nivel european, Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi decât a importat. Acest lucru a fost posibil deoarece Germania are o producție mare de energie regenerabilă, care anul precedent a fost favorizată și de vremea bună.

Reuters mai punctează și faptul că Franța a avut o cerere mai mare în anul precedent, din cauza faptului că aceasta este o țară dependentă de energie nucleară, iar reactoarele s-au confruntat cu probleme tehnice, care au dus la scăderea producției. Totuși, Elveția și Austria au fost țările către care Germania a exportat cel mai mult.

Citește și: Ucraina refuză propunerea lui Putin de a opri atacul pe timpul Crăciunului pe rit vechi! Cum au reacționat Germania și SUA

Exporturile de energie din 2022 arată faptul că țările vecine rămân dependente de surplusul de energie din Germania, în cazul în care producția proprie este insuficientă.

Excedentul de export al Germaniei a crescut la 27,5 terawaţi oră (TWh), comparativ cu 20,8 TWh cu un an mai devreme, potrivit asociaţiei BDEW din industria de utilităţi, care a confirmat alte comentarii recente pe această temă.Pe de altă parte, importurile germane de energie în 2022 au totalizat 51 TWh, în scădere cu 2,6% faţă de 2021, în timp ce exporturile au crescut cu 7,3% faţă de an, până la 78,5 TWh, rezultând un excedent net de export.

Problemele cu care s-a confruntat Franța la reactoarele sale nucleare a dus la o situație premieră. Este prima dată când Germania a dat mai multă energie decât a primit de la vecina său, dublându-şi volumul de export faţă de anul precedent.

Separat de criza generală, Franța s-a confruntat cu o criză energetică proprie, generată de întreruperea lucrărilor de întreținere întârziate, astfel că Franța a produs cu 15,1% mai puțină energie în 2022, iar volumul a ajuns cu 1% sub consum. Guvernul şi autorităţile de la Paris spun că problemele se atenuează, invocând progrese în ceea ce priveşte întreţinerea şi restricţiile de utilizare.

Germania produce mai multă energie din surse regenerabile

Producţia germană de energie din surse regenerabile a crescut cu 8,5% în 2022, la 233,9 TWh, a spus autoritatea de reglementare a energiei. Producţia eoliană onshore a crescut cu 12,4% şi offshore cu 2,9%, datorită vitezelor mari ale vântului. Producţia solară fotovoltaică a urcatut cu 18,7%, la 46,6 TWh, într-o vară lungă şi însorită.

Franţa, Elveţia şi Austria au mărit importurile de energie din Germania de la an la an, la fel ca Cehia, Belgia şi Norvegia. Iar pe de altă parte, Ţările de Jos, Polonia, Suedia, Danemarca şi Luxemburg au redus achiziţiile din Germania.

În 2022 Germania a exportat mai multă energie decât a importat. Franța a fost printre principalii beneficiari
În 2022 Germania a exportat mai multă energie decât a importat. Franța a fost printre principalii beneficiari

Cu toate acestea, graficele de import şi export nu nu sunt relevante 100% în ceea ce privește activităţile comerciale pe piaţa angro. Acest lucru se datorează faptului că operatorii de reţele de transport organizează fluxuri transfrontaliere ţinând cont de limitele impuse de blocajele istorice, astfel încât cifrele includ tranzitul pur şi volumele deviate, numite fluxuri inelare.

Modelele de import au arătat mai multe volume olandeze care au ajuns în Germania şi din ţările nordice, unde funcţionează cabluri maritime pentru energie norvegiană şi suedeză. În plus, Danemarca oferă conexiuni terestre şi de tranzit prin peninsula Iutlanda. Volumele originare din Elveţia, Austria, Polonia, printre altele, au scăzut anul trecut.

Pentru a contribui la accelerarea apariţiei unor pieţe de energie mai armonizate, la sfârşitul anului 2020 a fost deschisă o nouă interconexiune între Germania şi Belgia, reducând tranzitele prin Ţările de Jos.

La jumătatea anului 2021,  a intrat în funcţiune un nou interconector către Norvegia, pentru a facilita în principal exportul de energie eoliană şi solară germană şi importul de hidroenergie norvegiană.

Alte articole: Românii nu se sperie de războaie nucleare sau asteroizi devastatori. Doar 13% cred că ne vor invada extratereștrii. Iată rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult