- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

În încercarea de a combate criza din energie, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un nou pachet de măsuri

12 Oct, 12:41 • Gabriela Andreescu
Comisia Europeană va prezenta noi măsuri săptămâna viitoare pentru a încerca să reducă prețurile ridicate la energie, a declarat miercuri șeful politicii energetice al blocului comunitar
În încercarea de a combate criza din energie, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un nou pachet de măsuri

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunțat miercuri, 12 octombrie, că Executivul comunitar va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a încerca să reducă preţurile ridicate ale energiei, transmite Reuters.

„Săptămâna viitoare, Executivul comunitar va propune un alt pachet de măsuri”, a declarat Simson la sosirea la Praga, unde participă la reuniunea miniştrilor Energiei din UE, scrie Agerpres.

La rândul său, ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat că UE trebuie să găsească un mod pentru o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale.

„Aceasta poate fi realizată în diverse moduri. Dar un lucru este important: Cea ce facem acum, interferenţa pe piaţă, trebuie să fie de scurtă durată … şi, de asemenea, nu trebuie să fie o piedică pentru producţia de energie regenerabilă şi cea pe bază de combustibili fosili”, a explicat oficialul suedez.

În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, unele state membre UE solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.

Te-ar putea interesa și: Sursele regenerabile au acoperit 100% din necesarul de energie al Greciei pentru câteva ore

Miercuri dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu 1,25 euro, ajungând la 158,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh), în timp ce cotaţiile pentru decembrie au scăzut cu 2,50 euro, ajungând la 172,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

În încercarea de a reduce prețurile ridicate la energie, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un nou pachet de măsuri
În încercarea de a reduce prețurile ridicate la energie, Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un nou pachet de măsuri

Comisia Europeană caută soluții pentru actuala criză economică. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, vrea să negocieze prețurile, însă nu poate promite un plafon.

Din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, întreaga Europă se află sub semnul incertitudinii atunci când vine vorba despre economie și despre criza energetică. Actualele probleme apărute atunci când vine vorba despre gaze și curent electric au dus la majorări severe de preț, iar oamenii au tot mai multă nevoie de ajutor, în condițiile în care sezonul rece este tot mai aproape. La nivel european, autoritățile se gândesc tot mai mult la posibile soluții.

Citește și: Ministrul Virgil Popescu anunță finanțări pentru extinderea și modernizarea rețelei distribuitorilor de energie

În acest context, Comisia Europeană anunță că va căuta să negocieze „un interval de prețuri” cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunțat la sfârșitul lunii septembrie, comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Cu toate acestea, oficialul a recunoscut că nu există consens la nivelul blocului comunitar pentru o potențială plafonare a prețului la gazele naturale.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult