- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sursele regenerabile au acoperit 100% din necesarul de energie al Greciei pentru câteva ore

12 Oct, 08:28 • Gabriela Andreescu
Generarea de energie din surse regenerabile a acoperit pe deplin cererea de energie electrică a Greciei timp de câteva ore săptămâna trecută, pentru prima dată în istoria sistemului electric al ţării
Sursele regenerabile au acoperit 100% din necesarul de energie al Greciei pentru câteva ore

IPTO, operatorul independent de transport de energie al Greciei, a declarat luni că sursele regenerabile au reprezentat 100% din generarea de energie pentru cel puţin cinci ore vinerea trecută, atingând un record de 3.106 megawaţi oră la  ora 08:00 GMT, informează Reuters.

Grecia, asemenea altor țări europene, şi-a redus dependenţa de gazele ruseşti, în urma războiului din Ucraina, prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL)  De asemenea, a stimulat exploatarea cărbunelui, amânându-şi planul de decarbonizare.

Ponderea energiei regenerabile greceşti, formată din energie solară, eoliană şi hidroenergetică, a fost de 46% din mixul energetic al ţării în cele opt luni până în august anul acesta, în creştere de la 42% în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit institutului de cercetare The Green Tank din Grecia.

Te-ar putea interesa și: Americanii vor să investească în eoliene offshore în Marea Neagră. Legislația românească însă le pune bețe în roate

”Record de optimism pentru tranziţia ţării către energie curată, eliminarea combustibililor fosili şi asigurarea suficienţei noastre energetice”, a scris Green Tank pe Twitter.

Sursele regenerabile au acoperit 100% din necesarul de energie al Greciei pentru câteva ore
Sursele regenerabile au acoperit 100% din necesarul de energie al Greciei pentru câteva ore

Grecia îşi propune să atragă aproximativ 30 de miliarde de euro, sub formă de fonduri europene şi investiţii private, pentru a-şi moderniza reţeaua electrică şi a-şi mări de peste două ori capacitatea sa de energie verde, pentru a reprezenta cel puţin 70% din mixul său energetic până în 2030.

Ţara planifică să aibă o capacitate instalată de energie regenerabilă de 25 de gigawaţi, în creştere de la aproximativ 10 gigawaţi acum, dar analiştii spun că Atena ar putea atinge această ţintă mai devreme.

IPTO a investit în extinderea reţelei electrice a ţării pentru a mări capacitatea de energie şi pentru a facilita dezvoltarea energiei solare, eoliene şi hidroelectrice.

Războiul din Ucraina și criza energetică au evidențiat dependența Europei de combustibili fosili și au făcut ca nevoia pentru o tranziție rapidă către energie curată, regenerabilă – și utilizarea unor cantități mai mici de energie – să fie mai firească ca oricând.

Citește și: Anglia acuză UE că i-a scumpit facturile la energie prin acțiuni deliberate! Facturile britanicilor la energie sunt cu milioane de lire mai scumpe

Noua strategie a Comisiei Europene, propusă ca răspuns la criza energetică și războiul din Ucraina, REPowerEU, vine cu o serie de măsuri pentru un viitor sustenabil. Cu toate acestea, ea nu va opri fluxul de finanțări către guvernele autoritare, nu va face dintr-odată Uniunea Europeană independentă din punct de vedere energetic, nu va soluționa criza climatică și nu-i va proteja pe cei mai vulnerabili cetățeni europeni de sărăcia energetică, scrie Greenpeace.

Directiva inițială privind energia din surse regenerabile, adoptată prin codecizie la 23 aprilie 2009 (Directiva 2009/28/CE, de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE), a stabilit obiectivul obligatoriu ca, până în 2020, o proporție de 20% din consumul de energie al UE să provină din surse de energie regenerabile.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult