- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

În Venezuela, pensia și salariul minim nu ajung nici pentru un Kg de carne de vită

29 Dec, 13:55 • Bumbeneci Diana
Pensia şi salariul minim din Venezuela sunt extrem de mici. Acestea sunt insuficiente pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită.
În Venezuela, pensia și salariul minim nu ajung nici pentru un Kg de carne de vită

În timp ce multe dintre state se plâng de venituri prea mici, salariul minim pe economie şi pensiile din Venezuela nu ajung nici pentru o zi de trai. Aceste două venituri sunt echivalentul a 7,59 dolari pe lună, nu ajung pentru a cumpăra nici măcar un kilogram de carne de vită, care în magazinele din Caracas se vindea miercuri cu preţuri între 8 şi 10 dolari, relatează EFE, citat de Agerpres.

Prea puțini bani pentru un trai scump, în Venezuela

Ce este cel mai grav este faptul că acest venit este oferit la peste 5 milioane de oameni. Mai mult, salariul a scăzut miercuri la 7,59 de dolari la cursul oficial, după ce a fost echivalentul a 29,68 de dolari în martie, când guvernul a aprobat majorarea salariului şi a pensiei, ultima decretată până în prezent.

Salariul nu a fost îndeajuns în această miercuri nici pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari. În schimb, cu acest venit se pot cumpăra 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari.

La ora actuală, o familie de 5 persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi permite coşul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM).

Trai în Venezuela
Trai în Venezuela

Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală – bolivarul -, care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de moneda americană.

Potrivit ONG-ului Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale (OVCS), în luna noiembrie a acestui an au avut loc 499 de manifestaţii, multe dintre ele cu participarea lucrătorilor publici şi a pensionarilor. Acșetia au denunţat „puterea scăzută de cumpărare” a salariilor şi pensiilor „pe fondul fluctuaţiilor zilnice ale dolarului”. Cu toate acestea însă, nu s-a schimbat nimic…

Ai mai putea citi și: Peste 10.000 de ucraineni, la granițele țării, în doar câteva ore. IGPF anunță ce se întâmplă la frontiere

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult