- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Încrederea românilor în bănci a scăzut. Forma de finanțare a achizițiilor imobiliare, primul semn al schimbării în 2023

12 Oct, 16:33 • Bumbeneci Diana
80% dintre tranzacțiile imobiliare sunt achitate în proporție de minim 60% cu bani cash. Încrederea românilor în bănci a scăzut lamentabil.
Încrederea românilor în bănci a scăzut. Forma de finanțare a achizițiilor imobiliare, primul semn al schimbării în 2023

Clienții încearcă să apeleze cât mai putin la bănci și cer plata eșalonată a proprietăților pe parcursul construcției, iar la final apelează la un credit imobiliar de o valoare mai mică pentru a diminua costurile, conform unui studiu Ecovillas.

Încrederea românilor în bănci a scăzut

Creșterea dobânzilor la creditele de la bănci a generat o schimbare în comportamentul de achiziție al imobilelor, iar clienții preferă să achite mai mult din proprietatea pe care o achiziționează pentru a reduce valoarea împrumutului la bancă. Jumătate dintre clienți apelează la vânzarea altor imobile pentru a plăti o proprietate de peste 350.000 de euro, iar restul au economii sau depind de încasări din anumite proiecte.

De exemplu, toate proprietățile pe care dezvoltatorul Ecovillas Company le-a vândut în proiectul Epique home Pipera, sunt plătite de clienți în avans prin tranșe la anumite intervale de timp, iar la final clienții preconizează că vor apela la credite ce acoperă maximum 30% din valoarea proprietății.

Studiu bănci
Studiu bănci

Casele din proiectul Epique home sunt cumpărate în proporție de 90% prin firmă

Clienții care cumpără case în proiectul Epique home au ales achiziția prin firmă, în regim de taxare inversă, pentru a nu plăti tva de 19%. Unii dintre cei care doresc să achiziționeze în cadrul proiectului din Pipera, depind, de asemenea, de vânzarea altor proprietăți, de aceea decizia de achiziție se ia mai greu.

Avem clienți care au venit la 2 sau 3 vizionări și care doresc să cumpere, dar depind de vânzarea unei alte proprietăți, de aceea nu pot lua decizia așa ușor. Cum tranzacțiile imobiliare au scăzut, vânzarea acestor proprietăți nu este facilă și practic asistăm la o perioadă prelungită de achiziție, de 2 sau 3 luni până reușesc să vândă proprietatea pe care o au scoasă în piață. Colegii noștri încearcă să îi ajute pe acești clienți să vândă mai repede proprietățile prin colaborarea cu alți agenți imobiliari de pe piață.

Studiu bănci
Studiu bănci

Ecovillas Company are două proiecte de case pe care le dezvoltă în zona de Nord a Capitalei. La ambele proiecte se observă această tendință din partea clienților de reduce valoarea împrumutată la bancă și de a oferi până la 60% din valoarea proprietăților cash.

Ecovillas Otopeni este un proiect ce cuprinde 9 case individuale și duplex, cu o valoare a proprietăților ce pornește de la 205.000 euro + tva. Casele sunt eficiente energetic, au pompe de căldură geotermice, sistem de ventilare cu recuperare de căldură, prize mașini electrice, sistem smart home și infrastructura pentru independență energetică.
Proiectul Epique home din Pipera are în total 18 case care folosesc aceleași tehnologii verzi și au finisaje lux. Aici o casă costă 350.000 euro + tva. Valoarea de piață a celor două proiecte dezvoltate de Ecovillas se ridică la 10 milioane de euro.

Vezi și: ING aduce vestea zilei pentru toți românii. Se pot câștiga 50.000 de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult