- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

INPS Italia trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 10.000 de euro unei badante, după ce i-a anulat Venitul de cetățenie

11 Jan, 20:16 • Bocioacă Bianca
INPS Italia va trebui să plătească despăgubiri unei femei care a lucrat cu mai mulți ani în urmă ca îngrijitoare în provincia Trento.
INPS Italia trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 10.000 de euro unei badante, după ce i-a anulat Venitul de cetățenie

Institutul Național de Protecție Socială din Italia (INPS) este obligat să plătească 10.000 de euro unei femei care a lucrat timp de mai mulți ani ca badantă, după ce i-a revocat acesteia dreptul la Venitul de cetățenie. Femeia avea dreptul la acest ajutor social din partea statului italian.

Conform analizei făcute de INPS, femeia nu a locuit în ultimii 10 ani în Italia, aceasta reprezentând o condiție de bază pentru a beneficia de ajutor și i s-a cerut rambursarea sumelor încasate în perioada octombrie 2020 – noiembrie 2021.

Citește și: Salariile badantelor și bonelor din Italia care depășesc suma de 1.000 de euro nu vor mai putea fi încasate în numerar

INPS va plăti despăgubiri de 10.000 de euro

Pentru că situația era complet diferită, femeia a mers în instanță, conform Rai News. În această cauză, femeia a demonstrat că a lucrat în Italia mai mult de 10 ani, continuu, prin plata contribuțiilor.

Din cauza unor probleme administrative, în urma schimbării angajatorului, reședința nu i-a fost modificată.

Badanta va primi de la INPS despăgubiri în valoare de 10.000 de euro pentru anularea sumei. De asemenea, acesteia i se va reactiva dreptul la Venitul de cetățenie.

Judecătorul a scris în ordonanță că „neîncasarea Venitului de cetățenie” i-a „periclitat dreptul la o existență autonomă și demnă”. Femeia a mai demonstrat și că în perioada în care nu a primit ajutorul din partea statului italian a întâmpinat probleme financiare.

Citește și: Românii cer recunoașterea ca minoritate națională în Italia. Dacă li se aprobă, comunitatea ar putea avea acces direct la fondurile de Stat Italiene