- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Klaus Iohannis, şanse mici pentru şefia NATO. Analiză POLITICO: cine sunt favoriţii

01 Feb, 17:06 • Cornel Ghimeșan
Mandatului actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, expiră în septembrie 2023 și, bazându-se pe surse din cancelariile occidentale, Politico a concluzionat că cele mai mari șanse le are tot norvegianul pentru un nou mandat. Klaus Iohannis face parte din categoria potențialilor candidați cu cele mai mici șanse.
Klaus Iohannis, şanse mici pentru şefia NATO. Analiză POLITICO: cine sunt favoriţii

Klaus Iohannis, şanse mici pentru şefia NATO. Cursa pentru șefia NATO începe să prindă contur în contextul în care mandatul actualul secretar general expiră în luna septembrie. Numele președintelui Klaus Iohannis se numără printre doritorii funcției, însă, potrivit Politico, șansele acestuia sunt mici.

Citeşte şi: Mircea Geoană nu respinge o candidatură la prezidențiale: „Discutăm după ce plec de la NATO”

„În contextul în care războiul face ravagii în Europa, a început cursa pentru găsirea viitorului șef al NATO. Sentimentul general, a declarat un diplomat NATO de rang înalt, este că este timpul pentru aer proaspăt. Dar aliații ar putea sfârși prin a juca în siguranță până la urmă și a rămâne cu Jens Stoltenberg”, scrie Politico.

Cine sunt favoriţii la şefia NATO

Potrivit unui important diplomat european, o prelungire a mandatului lui Jens Stoltenberg este cea mai menționată opțiune. În linia a doua a favoriţilor se află premiera Estoniei, Kaja Kallas, premierul olandez Mark Rutte și  secretarul de apărare al Marii Britanii, Ben Wallace. Apoi, cu şanse mai mici, ar fi premiera lituaniană Ingrida Simonyte, președinta Slovaciei, Zuzana Caputova și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeşte şi: Republica Moldova NU este pregătită să adere la NATO. Ministrul Apărării de la Chișinău: „O spun cu regret, acest domeniu a fost dat uitării”

Analiza Politico îi oferă șanse mici președintelui României, care s-ar putea confrunta cu opoziția Ungariei și a celor care ar prefera o femeie pentru această funcție. Klaus Iohannis a fost menționat de agenţia DPA, în luna februarie a anului trecut, printre posibilii candidați la funcția de secretar general al NATO. Potrivit sursei citate, înaintea războiului din Ucraina a existat scenariul ca alianţa să selecteze un secretar general din Est.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult