- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Republica Moldova NU este pregătită să adere la NATO. Ministrul Apărării de la Chișinău: „O spun cu regret, acest domeniu a fost dat uitării”

25 Jan, 16:00 • Stefan Simion
Republica Moldova își dorește să intre în NATO, însă nu este pregătită să facă acest lucru, la momentul de față. Marți, 24 ianuarie, Ministrul Apărării de la Chișinău a recunoscut situația de fapt.
Republica Moldova NU este pregătită să adere la NATO. Ministrul Apărării de la Chișinău: „O spun cu regret, acest domeniu a fost dat uitării

Anatolie Nosatîi, oficialul de la Apărare, din Republica Moldova, a precizat că schimbarea statutului de „țară neutră” din punct de vedere militar va trebui rediscutat în cadrul unei consultări cu cetățenii. Până atunci, e nevoie de investiții masive în Armată.

„Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lăsat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală.

(…) Revizuirea statutului de neutralitate trebuie s-o facă politicienii și trebuie s-o facă luând în considerare opinia cetățenilor. Acest subiect trebuie supus dezbaterilor, analizelor, este un proces democratic care trebuie să aibă loc în conformitate cu toate prevederile”, a declarat ministrul Apărării, potrivit presei din Republica Moldova.

 

Ministrul Apărării din Republica Moldova, anunț despre aderarea la NATO: „Dorința de a deveni membru nu este suficientă”

 

Armata din Basarabia are doar 6.500 din militari, iar investițiile în această direcție au rămas minime, a avertizat Anatolie Nosatîi.

„Toți vehiculează cu NATO, dar doamna președinte (n.r. – Maia Sandu) n-a menționat despre NATO, ci despre o alianță. Dar alianțele sunt diferite, există alianțe locale, regionale. Dar toți cei care doresc să manipuleze la acest subiect au invocat NATO.

NATO este o alianță politico-militară foarte puternică, iar dorința de a deveni membru nu este suficientă. Trebuie să faci față, să fii acceptat, să implementezi standarde în sistemul de pregătire, dotare.

În primul rând, nici nu se discută acest lucru acum, dar noi nici nu suntem pregătiți. Este o discuție doar pentru a crea polemici în societate, pentru a distrage atenția de la alte probleme. În primul rând, trebuie să vedem ce doresc cetățenii Republicii Moldova”, a mai transmis ministrul de la Chișinău.

 

Maia Sandu, îngrijorată de o posibilă ofensivă a lui Vladimir Putin în Republica Moldova

 

La finalul anului trecut, Maia Sandu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca ofensiva lui Putin din Ucraina să ajungă și în Rep. Moldova. Preșdintele de la Chișinău a vorbit inclusiv despre scenariul în care „țarul de la Moscova” ar începe o invazie în Moldova.

„Siguranţa cetăţenilor este principala preocupare… Am făcut solicitări către parteneri ca să consolidăm capacităţile de apărare inclusiv pe această dimensiune.

Avem discuţii destul de bune, când o să avem rezultate concrete vă vom anunţa. Sper că nu vom ajunge în această situaţie, dar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecţie”, a declarat Maia Sandu.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult