- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Locul în care se sistează alimentarea cu apă pe timpul nopții! Decizia a fost luată din cauza secetei severe

28 Mar, 22:40 • Bumbeneci Diana
Seceta continuă să provoace probleme. Tunisia sistează alimentarea cu apă în cursul nopții.
Locul în care se sistează alimentarea cu apă pe timpul nopții! Decizia a fost luată din cauza secetei severe

Alimentarea cu apă, oprită pe timpul nopții! Seceta devine din nou motiv de îngrijorare la nivel internațional. Autoritățile tunisiene au recurs la sistarea alimentării cu apă potabilă în cursul nopții în zone ale capitalei și în alte orașe. Acesta ar fi un demers ce pare a fi o încercare de reducere a consumului pe fondul unei secete severe, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Tunisia sistează alimentarea cu apă pe timpul nopții

Decizia autorităților de a sista alimentarea cu apă fără un anunț prealabil, în zone din capitala Tunis, dar și în Hammamet, Sousse, Monastir și Sfax, amenință să crească tensiunile sociale într-o țară a cărei populație suferă de pe urma serviciilor publice de proastă calitate, a inflației ridicate și a unei economii slăbite, mai anunță sursa citată.

În acest context, reprezentanții companiei de distribuție a apei contactați de Reuters au refuzat să răspundă întrebărilor sau să ofere detalii cu privire la decizia luată.

Deși anul abia a început, Tunisia se confruntă cu o secetă severă, fapt ce a făcut ca autoritățile să declare că ministerul poate trece la întreruperea alimentării cu apă în cursul nopții, pe parcursul verii, în vederea reducerii consumului, pe fondul penuriei de apă din rezervoarele țării.

De partea cealalată, lipsa ploilor, însă, pare să fi determinat autoritățile să recurgă la această măsură mai devreme în unele locuri. Ce este cel mai grav este că specialiștii din domeniul meteorologiei se așteaptă ca vara 2023 să fie una dintre cele mai calde din ultimul deceniu.

Vezi și: COD ROȘU în România! Urmează ore cu instabilitate atmosferică și fenomene meteo extreme

Tunisia sistează apa pe timpul nopții
Tunisia sistează apa pe timpul nopții

Yassin Mami, membru în noul parlament, a explicat pe marginea acestui subiect că reprezentanții companiei naționale de apă l-au anunțat că întreruperea frecventă a alimentării în orașul Hammamet a fost cauzată de faptul că „țara este amenințată de deficitul de apă”.

Mai mult, se pare că barajele tunisiene au înregistrat o scădere a cantității de apă de aproximativ 1 miliard de metri cubi din cauza deficitului de precipitații din septembrie 2022 până la jumătatea lunii martie 2023, a declarat Hamadi Habib, înalt oficial în Ministerul Agriculturii.

Spre exemplu, Barajul Sidi Salem din nordul țării, sursă esențială de apă potabilă pentru mai multe regiuni, a scăzut la doar 16% din capacitatea sa maximă de 580 de milioane de metri cubi, potrivit cifrelor oficiale.

Ai mai putea citi: Se întorc ninsorile în România! În plin sezon de primăvară, toată țara intră sub avertizare meteo

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult