- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

COD ROȘU în România! Urmează ore cu instabilitate atmosferică și fenomene meteo extreme

27 Mar, 19:30 • Bumbeneci Diana
Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că România intră sub cod roșu de vreme severă. Iată zonele afectate.
COD ROȘU în România! Urmează ore cu instabilitate atmosferică și fenomene meteo extreme

După zile de primăvară, cu temperaturi de până la 25 de grade, vremea intră într-un nou proces de răcire. Meteorologii anunță cod roșu în România până la sfârșitul săptămânii. Elena Mateescu, șefa ANM, a anunțat, la România TV, că în zona de munte rafalele de vânt vor atinge și depăși 140 de kilometri pe oră.

Cod roșu în România

În restul țării va fi cod galben, cu rafale de 50-70 km/oră. Termometrele vor înregistra maxime de 3-5 grade, așadar fiind diferențe și de 15 grade, de la o zi la alta.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că se menţine în vigoare, până miercuri, la ora 21.00, informarea privind intensificări ale vântului, precipitaţii moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheţ la sol şi brumă.

„În intervalul menţionat, precipitaţiile se vor extinde treptat dinspre vest şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopţii de luni spre marţi (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitaţii mixte (măzăriche, lapoviţă şi ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare”, au transmis meteorologii.

Marţi şi miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se va produce brumă sau îngheţ la sol.

cod roșu de vânt și ploi
cod roșu de vânt și ploi

Ai mai putea citi: Angajații de la stat ar trebui plătiți în funcție de performanță. Șeful ANAF: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia același salariu ca și mine?”

În sud-estul teritoriului, în seara zilei de luni vor fi averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi posibil căderi de grindină. În același timp, până luni, la ora 23.00, rămâne valabilă atenţionarea Cod galben privind intensificări ale vântului.

„În intervalul menţionat, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii”, a informat ANM.

Din această seară, de la 23.00, până marţi, la aceeaşi oră, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului. Astfel, în cea mai mare parte ţării, vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze de 50, chiar 65 km/h şi izolat peste 70 de kilometri pe oră.

Tot în aceste ore va fi Cod portocaliu – intensificări susţinute ale vântului, viscol puternic, în Carpaţii Meridionali, de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini de peste 1.500 de metri, mai exact în judeţele Bihor, Cluj, Alba, Caraş-Severin, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău şi Prahova.

„În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte scăzută”, a transmis ANM.

Mai mult, potrivit meteorologilor, începând de marți între orele 2.00 şi 14.00, va fi în vigoare un Cod roşu care vizează intensificări puternice ale vântului, la altitudini de peste 1.800 de metri în Carpaţii Meridionali, în judeţele Hunedoara, Sibiu, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj. În aceste zone, la altitudini de peste 1.800 de metri, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăşi 140 km/h.

Ai mai putea citi și: Ministerul Finanțelor anunță că în 2023 nu vor fi modificări bruște de taxe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult