- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lovitură dură pentru Ucraina! Tehnologia Starlink nu mai poate fi folosită în scopuri militare. Elon Musk aduce acuzații rușilor

09 Feb, 18:38 • Stefan Simion
Ucraina primește o lovitură de proporții! Tehnologia Starlink nu mai poate fi folosită în scopuri militare.
Lovitură dură pentru Ucraina! Tehnologia Starlink nu mai poate fi folosită în scopuri militare. Elon Musk aduce acuzații rușilor

Lovitură de proporții pentru Ucraina! Directorul general SpaceX interzice Kievului să mai folosească tehnologia Starlink pentru a controla dronele, citează stiripesurse.ro.

Gwynne Shotwell s-a implicat în confruntarea momentului și a hotărât să limiteze capacitatea Ucrainei de a utiliza în scopuri militare serviciul de internet prin satelit. Compania SpaceX a luat această decizie după ce au apărut informații, potrivit cărora Kievul folosește tehnologia Starlink în acest sens.

Compania SpaceX refuză ca Starlink să devină armament

În momentul în care a izbucnit războiul, Ucraina a beneficiat de echipamentele SpaceX Starlink, al căror scop era acela de a ajuta oamenii să rămână conectați la internet. Multe informații controversate au apărut în acest sens. Zvonurile arată că tehnologia ar fi fost utilizată, de fapt, pentru a identifica poziția rușilor prin drone.

Vezi și: Războiul din Ucraina ar putea escalda. Anglia anunţă că ar trimite avioane de luptă F-35 în Ucraina. Răspuns dur al Rusiei

Acțiunea ucrainenilor depășește acordul de servicii stabilit între reprezentanții țării și compania SpaceX. Directorul nu a rămas tăcut în fața acestei situații, declarând că tehnologia Starlink „nu a fost niciodată menită să fie transformată în armament”. Gwynne Shotwell a menționat că echipamentele au fost furnizate către Ucraina pentru uzul umanitar și că situația este una inacceptabilă.

Ucraina
Ucraina

Avioanele fără pilot au fost folosite de forțele militare din Kiev pentru a identifica locația trupelor rusești și pentru a lansa bombe. Nici Rusia nu scapă de acuzații în această situație. Elon Musk, fondatorul SpaceX, susține că rușii au încercat să bruieze semnalele tehnologiei Starlink.

Măsuri speciale pentru Ucraina

Gwynne Shotwell a declarat public că au fost luate mai multe măsuri speciale pentru a limita utilizarea tehnologiei în scopuri militare de către ucraineni. Directorul general nu a oferit mai multe detalii despre hotărârile luate în acest sens și a evitat să ofere un răspuns, în momentul în care a fost întrebată dacă situația prezentată este cea care a cauzat întreruperea serviciilor Starlink la finalul anului 2022.

Te-ar putea interesa și: Ministerul rus reacționează dur la declarațiile lui Zelenski. „Occidentul se scufundă, cu Ucraina legată de picioare”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult