- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru Kremlin. Republica Moldova cumpără electricitate din România.

30 Oct, 11:36 • Cornel Ghimeșan
Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, după cum a anunțat președintele Maia Sandu. Acest lucru o obligă să găsească soluții în altă parte, iar România pare pregătită să ofere ajutor.
Lovitură pentru Kremlin. Republica Moldova cumpără electricitate din România.

Statul moldovean, care deține Compania SA Energocom, a achiziţionat în premieră electricitate de pe OPCOM, adică operatorul pieței de energie electrică din România. Anunuțul a fost făcut de către ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, într-o postare pe Facebook, relatează Rador.

Alte articole: De teamă că vor tremura de frig la iarnă, nemții desființează turbine eoliene ca să sape după lignit. Compania RWE a făcut anunțul

Așadar, pentru ziua de mâine s-au achiziționat cumulativ 875 de megawaţi-oră cu un cost mediu de 132 de euro pe megawatt. Compania moldovenească Energocom va continua să achiziționeze energie de pe OPCOM zilnic, pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, mai precizează demnitarul citat de Radio Chişinău.

Republica Moldova se bazează pe România

Lovitură pentru Kremlin. Republica Moldova cumpără electricitate din România.
Lovitură pentru Kremlin. Republica Moldova cumpără electricitate din România.

Nu este prima oară când Republica Moldova cumpără energie din România. În încercarea de a-și câștiga independența fașă de Rusia, moldovenii de peste Prut au achiziționat și pe parcursul săptămânii trecute energie electrică de la noi. Cu câteva zile în urmă Andrei Spînu anunța că a fost semnat un contract cu OMV în acest sens.

 „Azi (25 oct) Moldova a continuat să ia energie de avaria din România. Mâine vom fi în aceeași situație. Energocom a semnat un contract cu OMV Petrom (România) pentru alți 50 MW însă nu este suficient pentru a acoperi întreg deficitul. Trebuie să continuăm să economisim pentru a evita deconectările consumatorilor. De asemenea, azi s-a reușit completarea stocului de gaz cu încă 6 mln m3. În total avem achiziționate 89.5 mln m3 de gaz”,  declara acum câteva zile Andrei Spînu.

S-a ajuns la această situație întrucât  Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, cea mai mare din Republica Moldova și aflată în teritoriul controlat de separatiști, va livra mult mai puțină energie. Republica Moldova este alimentată cu energie electrică în proporție de 70% de Centrala de la Cuciurgan. Din 13 octombrie, celelalte 30 de procente sunt importate  din România, după ce Ucraina a oprit exportul de curent, din cauza infrastructurii distruse de bombele rusești.

Citește și: Cumpărăturile de sărbători vor ajunge la prețuri record. Iată care vor fi cele mai scumpe alimente de Crăciun și Revelion

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult