- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

De teamă că vor tremura de frig la iarnă, nemții desființează turbine eoliene ca să sape după lignit. Compania RWE a făcut anunțul

30 Oct, 09:00 • Gabriela Andreescu
Germania pare că a uitat de mult trâmbițata revoluție verde. Confruntați cu realitatea, care prevede o criză energetică majoră la iarnă, nemții au redevenit pragmatici și au luat decizia să folosească resursele de lignit de care dispun
De teamă că vor tremura de frig la iarnă, nemții desființează turbine eoliene ca să sape după lignit. Compania RWE a făcut anunțul

Compania energetică germană RWE a dezactivat 8 turbine eoliene, până în acest moment, pentru a face loc extinderii unei mine de lignit, informează ZDF.

Deși compania germană anunțase anterior că va urgenta cu opt ani închiderea termocentralelor sale pe cărbune, două dintre centralele sale pe lignit, care trebuiau să fie închise la finele acestui an, vor rămâne parte din reţeaua energetică din Germania până în luna martie 2024.

Compania RWE a anunțat că rămâne, totuși, fidelă acordului convenit cu Guvernul german de a înceta să mai producă electricitate pe bază de cărbune până în 2030. Directorul general de la RWE, Markus Krebber, a anunţat că, în conformitate cu acest acord, grupul de utilităţi va accelera cu opt ani planurile care vizau oprirea termocentralelor pe cărbune.

Zona unde nemții au desființat eolienele ca să sape după lignit
Zona unde nemții au desființat eolienele ca să sape după lignit

Însă decizia actuală se vrea a fi una de conjunctură, forțată de deficitul de gaze.

„Vom pune punct producţiei de electricitate pe bază de lignit în 2030, adică de două ori mai repede decât se preconiza. În criza actuală, contribuim la securitatea aprovizionării în Germania prin majorarea, temporară, a utilizării centralelor noastre pe lignit şi astfel ajutăm la înlocuirea gazelor din producţia de electricitate. În acelaşi timp, investim miliarde de euro pentru a accelera tranziţia energetică şi suntem gata să eliminăm lignitul până în 2030”, a declarat Markus Krebbert.

Acordul convenit de RWE cu Guvernul de la Berlin este destinat să asigure aprovizionarea cu energie a Germaniei şi să economisească gaze naturale în contextul crizei energetice provocate de războiul din Ucraina. În pofida unei cereri mai mari pentru lignit în următoarele 15 luni, grupul RWE a exclus posibilitatea de a deschide noi locaţii pentru mineritul de lignit.

Cum era de așteptat, decizia grupului german RWE a stârnit revolta în rândul activiștilor de mediu, care au bombardat rețelele de socializare cu proteste:

„Acesta este un parc eolian aproape de mina germană de cărbune Garzweiler. Este deconstruit pentru mai multă exploatare a cărbunelui! Pentru că guvernul german (cu Verzii ca parte a coaliției la nivel local și național) a cedat cerințelor industriei combustibililor fosili. Nu se poate așa ceva,” a scris un ecologist pe Twitter.

În timp ce multe comentarii i-au dat dreptate, au existat și voci care i-au dat de înțeles că, în situații majore, în care viața oamenilor este în pericol, ecologia poate să mai aștepte:

 „Da, înlocuiește-l cu asta… și cu mai puțini oameni care mor de frig în această iarnă. Are sens,”i-a răspuns un utilizator Twitter.

Citește și: Canadienii bagă bani în reactoarele de la Cernavodă. Vor finanța retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 a centralei nucleare

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult