- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Lukoil închide rafinăria din Italia. Ce alternative au găsit rușii

21 Oct, 15:52 • Stefan Simion
Companiile rusești, în frunte cu Lukoil, încep să găsească alternative, după ce democrații de la Washington, cu Joe Biden vârf de lance și UE, reprezentată de Ursula von der Leyen, au decis să sancționeze aspru tot ceea ce provine din statul lui Vladimir Putin, inclusiv produse culturale.
Lukoil închide rafinăria din Italia. Ce alternative au găsit rușii

Lukoil începe restructurările. Primele vizate sunt unitatea de tranzacționare Litasco, respectiv vânzarea rafinărirei ISAB din Italia, pentru a reduce impactul sancțiunlor UE asupra țițeiului din Rusia, scrie presa internațională, citată de România TV.

Litasco se va împărți în două unități, una cu sediul la Geneva, care se va numi Litasco West, iar cealaltă, la Dubai. Litasco West va procesa livrările de petrol non-rusești către Europa și va gestiona rafinăriile din Bulgaria și România.

Dacă UE va impune embargoul împotriva țițeiului rusesc, Lukoil ar trebui să se închidă după 5 decembrie 2022.

Dacă rușii se vor muta definitiv cu toată „infrastructura de business” în Emiratele Arabe, vor putea beneficia de o mulțime de beneficii, taxe și impozite foarte mici comparativ cu Europa.

 

Îngrijorare cu privire la România

 

Între timp, în România, situația rămâne îngrijorătoare cu privire la producția de țiței. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), arată că în primele opt luni ale anului, România a produs, o cantitate de ţiţei de peste 1,952 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 133.400 tep (6,4%) mai mică faţă de cea înregistrată în aceiași perioadă a anului precedent.

La nivel european, se anunță un scenariu sumbru. UE s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce se vor epuiza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Pentru a ajuta la combaterea crizei, Uniunea Europeană ia în considerare un plafon al preţului gazelor.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult