- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

MAE, anunț pentru românii din diaspora care vor să voteze pe 9 iunie. Câte secții vor avea la dispoziție

11 May, 13:29 • Adrian Popovici
MAE le transmite românilor din diaspora că au la dispoziție 915 secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Majoritatea se află în Spania, Italia, Marea Britanie și Germania.
MAE, anunț pentru românii din diaspora care vor să voteze pe 9 iunie. Câte secții vor avea la dispoziție

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu noi informații pentru românii din diaspora care vor să voteze la alegerile europarlamentare din 9 iunie. După cum transmit autoritățile, pentru acest scrutin vor fi înființate 915 secții de votare. Trebuie precizat că majoritatea for fi deschise în statele în care se află cele mai mari comunități de români, mai exact Spania, Italia, Marea Britanie și Germania, după cum arată site-ul instituției.

Pentru alegerile din 9 iunie, românii din diaspora trebuie să știe că numărul secțiilor de votare organizate va fi cu 80 mai mare decât cel de la alegerile prezidențiale din 2019, atunci când au fost deschise 835 de secții. Acest număr este cu 167 mai mare decât cel al secțiilor organizate la alegerile parlamentare din 2020, care a fost de 748, și cu 474 mai mare decât numărul secțiilor de votare desfășurate la alegerile europarlamentare din 2019, care au fost 441 de secții.

După cum transmite MAE, cele mai multe secții de votare din Diaspora vor fi organizate în statele în care se găsesc cele mai mari comunități de români: Italia (150 de secții), Spania (147 de secții), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secții), Germania (87 de secții), Franța și Principatul Monaco (67 de secții), Republica Moldova (52 de secții), SUA (45 de secții), Belgia (24 de secții), Austria (17 de secții), Irlanda (16 de secții), Regatul Țărilor de Jos (16 de secții), Danemarca (14 de secții) și Canada (12 de secții).

MAE, anunț pentru românii din diaspora!
MAE, anunț pentru românii din diaspora!

Te-ar putea interesa și: Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli trebuie să respecte partidele

Ce trebuie să știe românii din diaspora înainte de alegerile de pe 9 iunie?

Românii din diaspora trebuie să știe că informațiile despre despre secțiile de votare din străinătate și adresele lor pot fi găsite pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, în secțiunea dedicată alegerilor.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, cetățenii români din diaspora cu drept de vot, indiferent dacă au domiciliul, reședința sau se află temporar în străinătate, pot vota la orice secție organizată în afara țării, prezentând un document de identitate românesc valid în ziua votării. Aceste documente includ: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Românii din diaspora mai trebuie să știe că, pe 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 07:00 din țara în care se află și va fi gata la ora 22:00. Cei care se află la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care așteaptă în afara acesteia pentru a-și exprima votul, pot face asta până la ora locală 23:59.

Citește și: Șeful AEP, mesaj pentru partide și candidați: „Desfășurarea unei campanii electorale corecte este crucială”