- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Microsoft devansează Apple în topul celor mai valoroase companie din lume. AI-ul, arma secretă care a crescut valoarea gigantului la 2,87 miliarde de dolari

11 Jan, 20:50 • Adrian Popovici
Microsoft și-a adjudecat poziția de cea mai valoroasă companie din lume, depășindu-și astfel rivalii de la Apple, cu care se află într-o competiție acerbă de zeci de ani.
Microsoft devansează Apple în topul celor mai valoroase companie din lume. AI-ul, arma secretă care a crescut valoarea gigantului la 2,87 miliarde de dolari

Microsoft a detronat Apple și a devenit cea mai mare companie din lume raportat la valoarea sa de piață, asta în timp ce importanța tot mai mare a inteligenței artificiale a schimbat regulile competiției dintre cei doi giganți ai tehnologiei, transmite Financial Times.

Acțiunile Microsoft, gigantului software fondat de Bill Gates, au urcat cu aproximativ 1% la începutul ședinței de tranzacționare de joi, ducând valoarea sa de piață la 2,87 miliarde de dolari, devansând astfel producătorul iPhone, ale cărui acțiuni au scăzut în același timp cu aproape 1%. Până la prânz, la New York, Apple a revenit pe primul loc, în timp ce piața în general a scăzut.

Entuziasmul investitorilor cu privire la noul val de inteligență artificială generativă a alimentat o revenire a acțiunilor Microsoft, care este cel mai mare susținător al OpenAI, producătorul popularului chatbot ChatGPT, care funcționează cu inteligență artificială.

Microsoft
Microsoft

Te-ar putea interesa și: Microsoft a stabilit un preț pentru funcțiile AI. Ce sumă vor plăti companiile pe utilizator, lunar, pentru a avea acces la Copilot

Inteligența artificială, secretul din spatele succesului Microsoft

În timp ce Apple a rămas pe dinafara cursei AI, Microsfot se află la conducere, propulsat de investițiile în OpenAI și furnizorii de servicii cloud, precum și un pionier în implementarea de instrumente AI în produsele sale.

În același timp, îngrijorările legate de vânzările mai slabe ale iPhone, în special pe piața din China, au avut un efect negativ asupra acțiunilor Apple în primele zile ale anului 2024, determinând o serie de retrogradări din partea analiștilor de pe Wall Street.

Apple și Microsoft sunt rivali încă din anii 1980, când compania fondată de Steve Jobs și Steve Wozniak l-a a acuzat pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, că a furat „aspectul” sistemului de operare Macintosh. La începutul anilor 1990, Apple a pierdut un proces foarte mediatizat privind drepturile de autor care viza Windows, deschizând astfel calea pentru ca Microsoft să domine piața PC-urilor timp de zeci de ani, inclusiv, în prezent.

Dar, impulsionată de succesul iPhone, valoarea de piață a Apple a depășit în cele din urmă Microsoft în 2010, poziție pe care a păstrat-o timp de mai mulți ani, în timp ce Windows se lupta cu tranziția către sistemele mobile.

Microsoft a revenit pentru scurt timp peste Apple în timpul pandemiei Covid-19 din 2020 și 2021, deoarece poziția sa de pe piața de cloud computing în timpul boom-ului muncii la distanță a făcut ca afacerea sa să fie mai rezistentă într-o perioadă în care producția iPhone a fost perturbată de închiderea fabricilor și de probleme de aprovizionare. Cu toate acestea, de fiecare dată, Apple a recâștigat primul loc la scurt timp după aceea.

Citește și: Microsoft România se clatină. Profitul companiei a scăzut cu 97% anul trecut