- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ministrul austriac de Interne, interviu istoric. Care este adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen: „Și eu sunt supărat”

08 Dec, 23:53 • Bumbeneci Diana
Moment mult așteptat! Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner face primele declarații oficiale despre motivul pentru care România nu a primit votul austriecilor în procesul de aderare la Schengen.
Ministrul austriac de Interne, interviu istoric. Care este adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen: „Și eu sunt supărat”

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a făcut primele declarații după problema iscată astăzi pe subiectul Schengen. Într-un interviu acordat publicației Der Standard, ministrul denunță o desfășurare primită a procesului de extindere a Schengen. El explică de ce Austria a decis să închidă porțile României într-un moment atât de important.

Adevăratul motiv pentru care Austria a refuzat aderarea României la Schengen

„Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de sosiri neînregistrate în Austria. Și am propus amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază, se poate spune: s-a întâmplat ceva, măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un prim pas au fost urmate de fapte? Hârtia este răbdătoare, măsurile sunt importante”, a transmis ministru.

Conform organizatorilor interviurilor, o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România – majoritatea prin Serbia și Ungaria.

„Și eu sunt supărat. Și anume, despre modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre extinderea spațiului Schengen. Și acum, dintr-o dată, vine fără să pregătească populația pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o creștere a securității? Sau există un plus și un minus în ceea ce privește riscul?”, a completat ministrul.

Citește și: Lista companiilor austriece din România. Ce mari instituții ar putea fi boicotate de români, după ce Austria nu a votat aderarea la Schengen

Gerhard Karner, ministru de Interne în Austria
Gerhard Karner, ministru de Interne în Austria

Întrebat și cum ar fi fost calculată evaluarea cu privire la România și Bulgaria dacă nu ar fi avut loc alegeri foarte importante pentru ÖVP în Austria Inferioară pe 29 ianuarie, ministrul a răspuns tranșant.

Una nu are nimic de-a face cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956 încoace, de fapt de migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați economici. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă există sau nu alegeri undeva: aceste lucruri sunt fapte și trebuie să le fac față în calitate de ministru”, a continuat Karner.

Mai mult, organizatorii interviului l-au întrebat pe ministru de ce solicită Comisiei Europene o „protecție mai solidă a frontierelor externe”. Oficialul a fost întrebat de ce se opune de fapt unei chei de distribuție a solicitanților de azil la nivelul UE în funcție de populație.

„Pentru că este o discuție foarte teoretică. Pentru că, bineînțeles, puteți stabili câte persoane care solicită azil ar trebui să stea unde. Dar adevărul este că, slavă Domnului, trăim într-un stat constituțional corect și funcțional. Într-o țară în care, în ciuda dificultăților actuale, cum ar fi inflația, oamenii sunt fericiți că pot trăi aici. Iar acest lucru duce și la faptul că mulți dintre cei care vin ar prefera să trăiască în Austria decât într-o altă țară la est de noi. Se poate discuta mult timp despre construcțiile teoretice. Dacă nu funcționează, nu are sens”, a continuat ministrul.

Ai mai putea citi: Raiffeisen Bank, mesaj pentru toți românii, după ce Austria a refuzat aderarea României la Schengen. Ce decizii ia banca la care au conturi milioane de persoane

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult