- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Motivul halucinant pentru care un bărbat a fost concediat! Cazul său a uluit întreaga planetă, după ce angajatorul a fost obligat să îi plătească despăgubiri de 500.000 de euro

11 Feb, 08:14 • Cornel Ghimeșan
Majoritatea oamenilor au trecut la un moment dat printr-o concediere, dintr-un motiv mai mult sau mai puțin întemeiat. Însă, întreaga lume a fost șocată atunci când a aflat motivul pentru care un bărbat a fost demis de către angajator.
Motivul halucinant pentru care un bărbat a fost concediat! Cazul său a uluit întreaga planetă, după ce angajatorul a fost obligat să îi plătească despăgubiri de 500.000 de euro

Motivul halucinant pentru care un bărbat a fost concediat! După ce firma la are lucra l-a concediat pe motiv că nu nu era distractiv, acesta a apelat la Oliver Bongrand, avocat specializat de 25 de ani în dreptul muncii.

Citește și Concedieri fără precedent la una dintre cele mai mari firme de curierat. Peste 12.000 de oameni urmează să rămână şomeri

Motivul halucinant pentru care un bărbat a fost concediat!

Fără să stea pe gânduri prea mult pe gânduri bărbatul și-a dat în judecată angajatorul, iar Curtea de Apel Paris a ordonat reangajarea lui și a obligat instituția să îi plătească despăgubiri de aproape 500.000 de euro (concret 496.298,79 de euro) pentru nulitatea concedierii sale, scrie Le Parisien,

Decizia Curții de Apel Paris a venit la numai câteva luni, după ce în noiembrie 2022, Curtea de Casație se pronunțase deja în favoarea reclamantului, denumit “domnul T”. Atunci, judecătorii au hotărât că angajatul avea dreptul de a nu participa la petrecerile de weekend organizate la locul său de muncă.

Domnul T era angajat pe postul de consultant al companiei care l-a concediat încă din anul 2011. Însă, vechimea lui nu a contat atunci când șefii săi au decis să îl dea afară pentru incompetență profesională  și pentru nepotrivire culturală cu valorile “fun și pro” ale companiei.

De-a lungul timpului, domnul T și-a atras numeroase critici din partea colegilor săi, după ce a boicotat organizarea de “seminarii și petreceri de weekend cu băuturi care generau frecvent consum excesiv de alcool, încurajat de colegii care puneau la dispoziție cantități mari de alcool, precum și de practicile susținute de colegi care făceau legătura între promiscuitate, hărțuire și incitare la diverse excese și derapaje”.

Cu toate acestea Curtea de Casație a decis în noiembrie 2022 că acest lucru a fost greșit și a hotărât că “exercitarea de către angajat a libertății sale de exprimare, o libertate fundamentală nu poate constitui un motiv de concediere, și nici refuzul său de a îmbrățișa valorile “fun și pro” ale firmei”.

Mai mult, Instanța Supremă a considerat că “criticile aduse salariatului pentru rigiditatea sa, lipsa sa de capacitate de ascultare, tonul său uneori aspru și demotivant față de subordonații săi nu reprezintă contestări ale opiniilor sale personale și nu puteau intra în sfera de aplicare a aceleiași decizii”.

Astfel, Curtea a trimis părțile înapoi la Curtea de Apel care recent a constatat, dimpotrivă, că “a fost încălcată libertatea de exprimare și de disidență a angajatului, o libertate fundamentală”.

Oliver Bongrand a explicat că “dacă motivul concedierii afectează, chiar și parțial, o libertate fundamentală, acest lucru invalidează întreaga concediere”. În cele din urmă acesta a fost motivul pentru care judecătorii au declarat concedierea nulă și neavenită.

Citește și Valul de concedieri din IT continuă în 2024 chiar în timp ce giganții din domeniu se laudă cu rezultate istorice pe bursă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult