- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

New York şi Singapore, cele mai scumpe orașe din lume în 2022. Topul celor mai costisitoare capitale de pe pământ

02 Dec, 13:14 • Cornel Ghimeșan
New York şi Singapore au condus clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume în 2022. Asta datorită creşterii preţurilor energiei, care a dublat rata inflaţiei în marile oraşe, arată sondajul anual al Economist Intelligence Unit.
New York şi Singapore, cele mai scumpe orașe din lume în 2022. Topul celor mai costisitoare capitale de pe pământ

Factruile la energie, care de ceva timp le fac fac viața grea românilor, au început să devină o bătaie de cap și pentru locuitorii marilor centre urbane. În 2022, costul mediu al vieţii a crescut cu 8,1% pe fondul războiului Rusiei din Ucraina şi a efectelor persistente ale pandemiei, arată indexul privind costul traiului la nivel global din acest an publicat de Economist Intelligence Unit.

Citește și Un nou acord de cooperare între România și Ungaria. Ce decizii a luat ANRE

Războiul din Ucraina, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi politicile Chinei de zero Covid au cauzat probleme în lanţul de aprovizionare care, combinate cu creşterea ratelor dobânzilor şi schimbările cursului de schimb, au dus la o criză a costului vieţii în întreaga lume”, a declarat Upasana Dutt, şeful costului vieţii la nivel mondial la EIU într-o declaraţie de presă.

Ea a subliniat faptul că această creştere medie a preţurilor în cele 172 de oraşe din sondajul realizat de EIU este cea mai puternică pe care a văzut-o în ultimii 20 de ani.

„Putem vedea clar impactul în indicele din acest an, creşterea medie a preţurilor în cele 172 de oraşe din sondajul nostru fiind cea mai puternică pe care am văzut-o în cei 20 de ani pentru care avem date digitale. Creşterea preţurilor la benzină în oraşe a fost deosebit de puternică (cum a fost anul trecut), dar alimentele, utilităţile şi bunurile de uz casnic devin mai scumpe pentru locuitorii oraşului”, a mai spus Upasana Dutt.

Top 10 cele mai scumpe oraşe de locuit din lume în 2022

1. New York şi Singapore (la egalitate)
3. Tel Aviv, Israel
4. Hong Kong şi Los Angeles (la egalitate)
6. Zurich, Elveţia
7. Geneva, Elveţia
8. San Francisco, California
9. Paris, Franţa
10. Copenhaga, Danemarca

O schimbare majoră în clasamentul din acest an este scoaterea Londrei din top 10. În 2022, capitala Mari Britanii a coborât pe poziţia 27.

Principala cauză a creşterii preţurilor în Europa de Vest a fost scumpirea gazului, determinat de războiului ruso-ucrainean, dar şi de eforturile Uniunii Europene de a căuta surse alternative de energie la gaz. Astfel, costul unui litru de benzină a crescut cu 22% faţă de aceiași perioadă a anului trecut.

Citește și Motivul pentru care Suedia nu acceptă aderarea României la Schengen

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult