- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Noi informații apar la un an de la invazia din Ucraina. Papa Francisc declară că războiul este întreținut de mai multe „interese imperiale”.

11 Mar, 12:27 • Lupu Alexandra
Informații inedite apar la un an după ce a avut loc invazia din Ucraina. Papa Francisc afirmă că războiul este întreținut de mai multe „interese imperiale”.
Noi informații apar la un an de la invazia din Ucraina. Papa Francisc declară că războiul este întreținut de mai multe „interese imperiale”.

Papa Francisc a decis să vorbească public despre războiul din Ucraina. La un an de când a avut loc marea invazie, episcopul afirmă că situația este întreținută de „interese imperiale”, în ciuda faptului că Vladimir Putin a denumit-o „operațiune militară specială”, așa cum susține impact.ro.

Papa Francisc, declarații controversate

Papa Francisc a vorbit public despre situația din Ucraina. Mai exact, episcopul a declarat că războiul este întreținut de „interese imperiale, nu doar ale imperiului Rus, ci și ale altor imperii”. Afirmația a apărut la un an de zile de la invazie, pe care Vladimir Putin a denumit-o „operațiune militară specială”.

Conflictul pare departe la final, iar acesta este perspectiva pe care o avem după o lungă perioadă, în care civilii au avut de suferit și au fost obligați să plece din calea morții. Papa Francisc și-a exprimat dorința de a vorbi cu liderul de la Kremlin pentru a iniția pacea. Papa s-a adresat unui post de televiziune într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică, pe data de 12 martie. Cu toate acestea, câteva fragmente ale discursului susținut la RSI au fost publicate pe parcursul zilei de ieri, de cotidienele italiene La Stampa, Corriere della Sera și La Reppublica.

Citește și: Papa Francisc asigură populația că se luptă pentru combaterea pedofiliei în Biserica Catolică

Francisc are 86 ani și va celebra pe data de 13 martie a zecea aniversare a alegerii sale. Papa a precizat în cadrul interviului care urmează să fie difuzat că, în momentul în care se va simți obosit și își va pierde capacitatea de a conduce Biserica Romano-Catolică, va renunța. Luna trecută, episcopul a susținut că demisiile papale ar trebui să aibă loc doar în situații excepționale. Predecesorul lui, care a încetat din viață la 31 decembrie la vârsta de 95 ani, a devenit primul pontif care a renunțat în aproximativ 600 ani, în 2013, atunci când s-a retras. Întrebat ce l-ar putea determina să își dea demisia, Francisc a spus că oboseala este principalul factor.

Papa Francisc, declarații controversate despre războiul din Ucraina
Papa Francisc, declarații controversate despre războiul din Ucraina

„O oboseală care te împiedică să vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, să nu mai ştii cum să evaluezi situaţiile”, declară Papa.

Totodată, Francisc a mai menționat că se simte rușinat să folosească scaunul cu rotile pentru afecțiunea de la genunchi. Papa a declarat că problema întâmpinată a fost o umilire fizică, chiar dacă acum decurge bine recuperarea.

„Sunt bătrân. Am mai puțină rezistență fizică, (problema) genunchiului a fost o umilire fizică, deși acum recuperarea decurge bine”, afirmă Papa Francisc.

Vezi și: Serghei Lavrov îl atacă și pe…Papa Francisc. Oficialul rus consideră că Înaltul Pontif face declarații „absolut deloc creştine” care „nu ajută autoritatea Sfântului Scaun”