- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Serghei Lavrov îl atacă și pe…Papa Francisc. Oficialul rus consideră că Înaltul Pontif face declarații „absolut deloc creştine” care „nu ajută autoritatea Sfântului Scaun”

01 Dec, 20:18 • Gabriela Andreescu
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunţat joi declaraţiile ”necreştine” ale Papei Francisc, după ce liderul Bisericii Catolice i-a descris drept ”cruzi” pe soldaţii ruşi din anumite minorităţi etnice care luptă în războiul din Ucraina
Serghei Lavrov îl atacă și pe...Papa Francisc. Oficialul rus consideră că Înaltul Pontif face declarații „absolut deloc creştine” care „nu ajută autoritatea Sfântului Scaun”

În ultimele trei zile, diverşi oficiali ruşi au fost jigniţi de remarcile făcute de Papa Francisc în timpul unui interviu acordat unui ziar iezuit şi în care suveranul pontif a evocat cruzimea cecenilor şi buriaţilor care servesc în armata rusă în Ucraina.

Printre acești oficiali ruși, cel mai vocal s-a dovedit a fi ministrul de Externe, Serghei Lavrov:

”Papa Francisc a făcut recent declaraţii deloc de înţeles, absolut deloc creştine, făcând referire la două popoare ale Rusiei, şi a spus că trebuie să ne aşteptăm la atrocităţi de la ele în timpul luptei militare”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă. Acest lucru ”nu ajută autoritatea Sfântului Scaun”, a adăugat oficialul rus, citat de news.ro.

Într-un interviu publicat pe 28 noiembrie pe site-ul ziarului iezuit America, papa Francisc a spus că deţine ”multe informaţii referitoare la cruzimea trupelor ruse” în Ucraina.

Citește și: Cum i-a adus inflația pe unii britanici: manâncă mâncare de animale pe care o încălzec la lumânare! O familie din Regatul Unit plătește acum cu 88,9% mai mult pentru energie decât anul trecut

”Poate că cei mai cruzi sunt cei care vin din Rusia, dar (care nu sunt) de tradiţie rusă, precum cecenii sau buriaţii”, a afirmat Papa Francisc.

Serghei Lavrov a denunţat joi declaraţiile ”necreştine” ale Papei Francisc, după ce liderul Bisericii Catolice i-a descris drept ”cruzi” pe soldaţii ruşi din anumite minorităţi etnice
Serghei Lavrov a denunţat joi declaraţiile ”necreştine” ale Papei Francisc, după ce liderul Bisericii Catolice i-a descris drept ”cruzi” pe soldaţii ruşi din anumite minorităţi etnice

Cecenia este o republică a Caucazului rus cu majoritate musulmană, Buriatia este o regiune budistă a Siberiei situată între Lacul Baikal şi Mongolia. Rusia a fost acuzată că a trimis în mod disproporţionat bărbaţi din minorităţile etnice din regiunile sărace şi îndepărtate din Siberia şi Caucaz pe frontul războiului, mai scrie sursa citată.

O unitate cu sediul pe timp de pace în Buriatia a fost astfel acuzată că a jucat un rol central în masacrul civililor din Bucea, în apropiere de capitala Kiev. Rusia a negat aceste crime şi a denunţat o ”înscenare” a Ucrainei şi a aliaţilor săi occidentali.

Oamenii liderului cecen, Ramzan Kadîrov, şi-au câştigat reputaţia de luptători nemilosi, urmărind o rebeliune jihadistă în Caucazul rus la începutul anilor 2000, dar şi eradicând orice formă de opoziţie. De asemenea, au fost dislocaţi în Ucraina, participând în special la cucerirea oraşului-port ucrainean Mariupol, în mare măsură distrus astăzi.

Citește și: Ucrainenii l-au demis pe inginerul şef adjunct al centralei nucleare Zaporojie pentru trădare: „A decis să-i ajute pe ocupanţii ruşi să legalizeze capturarea criminală”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult